Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vagač: Štát musí prebrať hlavnú časť úloh pri pomoci utečencom

Na archívnej snímke splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač. Foto: TASR - Martin Baumann

Vagač opätovne ocenil prácu charitatívnych a cirkevných organizácií, ako aj tisícov dobrovoľníkov, ktorí od prvého dňa ruskej invázie na Ukrajinu pomáhajú Slovensku zvládnuť utečeneckú krízu.

Bratislava 23. marca (TASR) - Pri súčasnom rozsahu utečeneckej krízy musí štát prebrať hlavnú časť koordinácie, administratívy a služieb. Uviedol to splnomocnenec vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Filip Vagač. Postupné odbremeňovanie charity a dobrovoľníckych organizácií od poskytovania služieb utečencom treba podľa neho vnímať pozitívne.

"Z toho, čo som mal možnosť si zistiť a overiť vidím za krokmi štátnych orgánov a hlavne Ministerstva vnútra SR snahu odťažiť nápor na štátnu hranicu, presunúť ťarchu administratívy a základných služieb do vybraných hotspotov hlbšie vo vnútrozemí a nastaviť pomoc tak, aby bola systematická, dlhodobo udržateľná a finančne zabezpečená štátom," skonštatoval splnomocnenec vlády.

Ako vysvetlil Vagač, záujmom štátu nie je vytlačiť charitatívne a cirkevné organizácie z pomoci. Na zvládnutie náporu utečencov sa musí systém nastaviť tak, aby fungoval efektívne a dlhodobo. Preto v ňom musí figurovať štát so svojimi kapacitami a možnosťami, samospráva, ako aj občianska spoločnosť. Zdôrazňuje význam nastavenia vzájomnej spolupráce týchto zložiek.

Opätovne ocenil prácu charitatívnych a cirkevných organizácií, ako aj tisícov dobrovoľníkov, ktorí od prvého dňa ruskej invázie na Ukrajinu pomáhajú Slovensku zvládnuť utečeneckú krízu.