Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Váhostav sa môže vzdať akcií v prospech veriteľov, odobrili poslanci

Na snímke pohľad do rokovacej sály. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Možnosť výmeny dlhu za akcie prináša vládna novela Obchodného zákonníka.


Bratislava 23. apríla (TASR) – Stavebná spoločnosť Váhostav-SK, ktorá je v súčasnosti v reštrukturalizácii, sa môže vzdať 49 % svojich nezaťažených akcií v prospech nezabezpečených veriteľov. Teda malých firiem a živnostníkov, aby sa aj takýmto spôsobom uspokojili ich pohľadávky voči firme. Možnosť výmeny dlhu za akcie prináša vládna novela Obchodného zákonníka, ktorú dnes parlament definitívne odobril.



Zo 122 prítomných poslancov za návrh hlasovalo 78 zákonodarcov vládneho Smeru-SD a Štefan Kuffa z OĽaNO. Proti bol len nezaradený poslanec Jozef Kollár, 42 opozičných poslancov sa hlasovania zdržalo.

V rámci nej sa po novom upravuje proces reštrukturalizácie firiem a zavedú sa do praxe opatrenia, na ktorých sa v stredu (22.4.) dohodla vláda s veriteľmi stavebnej firmy Váhostav-SK, jej vedením a bankami. Zmena zákona je reakciou na problémy malých veriteľov tejto spoločnosti, parlament ju prerokúva v skrátenom konaní. Účinná bude hneď po jej podpise prezidentom a zverejnení v Zbierke zákonov.

Veritelia reštrukturalizovaných firiem si budú môcť odteraz vymáhať celých 100 % zo svojich pohľadávok. Záväzky spoločností sa totiž ani po skončení reštrukturalizačného procesu nevymažú.

Zároveň sa novelou rozširuje účel použitia osobitného odvodu bánk aj na posilnenie vlastných zdrojov spoločností, v ktorých má štát 100-% majetkovú účasť. Malým veriteľom Váhostavu-SK sa chystá štát cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) ponúknuť okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty. Na tento odkup sa majú použiť práve peniaze z osobitného odvodu.

Novela prináša možnosť úpravy reštrukturalizačného plánu ešte pred jeho schválením na schôdzi veriteľov. V prípade Váhostavu-SK sa tak budú môcť banky, ktoré sú tiež veriteľmi stavebnej spoločnosti, vzdať časti svojich zabezpečených pohľadávok. Kým podľa navrhnutého reštrukturalizačného plánu majú dostať v rámci reštrukturalizácie 100 % z dlhovaných peňazí, na základe dohody s vládou to má byť len 85 %. Zostávajúcich 15 % si rozdelia malé firmy a živnostníci. Drobní nezabezpečení veritelia tak v konečnom dôsledku dostanú viac ako v reštrukturalizačnom pláne navrhovaných 15 %.

Novelou sa zavádza aj možnosť, aby sa reštrukturalizačný správca mohol vzdať svojej funkcie. Nového správcu vyberie súd náhodným výberom. Novela tiež do budúcnosti zavádza register diskvalifikácií a prísne postihy pri odďaľovaní riešenia úpadku firmy. Po novom sa upravuje aj inštitút krízy obchodnej spoločnosti.

Upravuje sa tiež zákon o verejnom obstarávaní. Cieľom je zamedziť účasti vo verejnom obstarávaní tým subjektom, u ktorých bola povolená reštrukturalizácia. V čase od povolenia reštrukturalizácie do jej skončenia sa nebude môcť takáto firma zúčastniť verejného obstarávania.

Viacerí predstavitelia opozície vládnu novelu kritizovali. Prekáža im predovšetkým, že vláda chce odkupovať dlhy stavebnej spoločnosti Váhostav-SK z mimoriadneho odvodu bánk. Podľa nich sa to zaplatí z verejných zdrojov a môže to mať dopad na deficit štátu. Novela sa tiež podľa opozície robila narýchlo a chaoticky. Viacerí opoziční poslanci preto predložili plénu vlastné pozmeňujúce návrhy, parlament ich ale neschválil.