Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Váhostav sa vzdá 49 percent akcií v prospech nezabezpečených veriteľov

Na snímke predseda vlády Robert Fico ukazuje podpísané memorandum počas tlačovej konferencie po jeho spoločnom rokovaní s príslušnými ministrami, zástupcami veriteľov, zástupcami bánk a predstaviteľmi Váhostavu 22. apríla 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda vlády Robert Fico.

Bratislava 22. 4. (Teraz.sk/TASR) - Aj spoločnosť Váhostav-SK musí prevziať ekonomickú zodpovednosť za vzniknutý problém. "Spoločnosť Váhostav sa vzdá 49 percent akcií v prospech nezabezpečených veriteľov z obchodného styku," povedal na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní vlády, ktorú naživo vysielala Tablet.TV, premiér Robert Fico.



Tento záver podľa neho vyplynul z rokovaní všetkých zainteresovaných strán, či už to boli veritelia, banky alebo dlžník, ktorým je Váhostav-SK.



"Kritériom pre rozdelenie akcií bude výška pohľadávky," priblížil Fico po rokovaní s vedením Váhostavu-SK aj predstaviteľmi jeho veriteľov.

Na snímke predseda vlády Robert Fico (v popredí) počas tlačovej konferencie po jeho spoločnom rokovaní s príslušnými ministrami, zástupcami veriteľov, zástupcami bánk a predstaviteľmi Váhostavu 22. apríla 2015 v Bratislave. Na snímke zľava v popredí minister spravodlivosti Tomáš Borec, predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, minister financií Peter Kažimír, predseda Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik, prezident Zväzu stavebných podnikateľov Zsolt Lukáč, zástupca spoločnosti Energy Pro Jozef Válek a zástupca veriteľov Váhostavu Milan Blaho.
Foto: TASR - Michal Svítok


Premiér zároveň uviedol, že banky, ktoré sú tiež veriteľmi stavebnej spoločnosti, sa vzdajú časti svojich zabezpečených pohľadávok. To znamená, že kým podľa navrhnutého plánu mali dostať v rámci reštrukturalizácie 100 % z dlhovaných peňazí, po novom to bude len 85 %. Zostávajúcich 15 %, ktoré mali pôvodne ísť bankám, si rozdelia malé firmy a živnostníci. Drobní nezabezpečení veritelia tak podľa Fica v konečnom dôsledku dostanú viac ako navrhovaných 15 %. "Banky dnes potvrdili, že sú pripravené znížiť mieru svojho uspokojenia zo 100 % na 85 %," priblížil.



Podľa premiéra platí aj pôvodne avizovaný návrh, a teda že dlhy Váhostavu-SK neprepadnú. V budúcnosti si ich od firmy budú môcť veritelia vymáhať až do výšky 100 %. Zároveň chce štát naďalej ponúknuť veriteľom firmy možnosť odkúpiť cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) ich pohľadávky okamžite vo výške 50 % ich hodnoty.



V tomto zmysle sú pripravené aj legislatívne zmeny, ktorých cieľom bude posilnenie postavenia nezabezpečených dlžníkov. "Ak je niekto uspokojený menej ako na 100 percent, zostatok sa nepremlčuje. Do 50 percent je to štandardná pohľadávka, ostatné sú majetkové práva," povedal na margo pripravovaných opatrení R.Fico.





Legislatívnou zmenou by mala byť zavedená aj možnosť, aby mohli byť prijaté ďalšie opatrenia už na najbližšej schôdzi veriteľov Váhostavu-SK.

Na snímke sprava predseda Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik a generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav Marián Moravčík počas tlačovej konferencie po spoločnom rokovaní predsedu vlády Roberta Fica s príslušnými ministrami, zástupcami veriteľov, zástupcami bánk a predstaviteľmi Váhostavu 22. apríla 2015 v Bratislave.
Foto: TASR - Michal Svítok


Do zákona pribudne tiež možnosť, aby sa správca reštrukturalizácie mohol vzdať funkcie. "Chceme eliminovať vplyv dlžníka na výber správcu," povedal na margo pripravovaných zmien premiér.


V prípade reštrukturalizácie Váhostavu ustúpili aj zabezpečení veritelia, ktorými sú banky. "Nám trom zúčastneným bankám v prvom rade ide o to, aby spoločnosť Váhostav prežila toto ťažké obdobie, pretože tu máme tisícky pracovných miest a množstvo živnostníkov, ktorí sú zároveň našimi klientmi. V záujme upokojenia situácie, zlepšenia ekonomickej situácie aj našich klientov sme pristúpili na viac kompromisné riešenie," doplnil generálny riaditeľ ČSOB Banky Daniel Kollár.

Na snímke predseda vlády Robert Fico (vľavo) a zástupca veriteľov Váhostavu Milan Blaho (vpravo) si podávajú ruky na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní s príslušnými ministrami, zástupcami veriteľov, zástupcami bánk a predstaviteľmi Váhostavu 22. apríla 2015 v Bratislave. Druhý sprava zástupca spoločnosti Energy Pro Jozef Válek .
Foto: TASR - Michal Svítok


Generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav-SK Marián Moravčík vyčíslil, že banky sa v prospech nezabezpečených veriteľov vzdajú približne sumy 3,5 milióna eur. Zároveň uviedol, že banky by nemali mať problém s úverovaním Váhostavu-SK. "Audit KPMG ukázal, že spoločnosť je naštartovaná dobrým smerom, a banky majú dôveru v to, čo sme vložili do reštrukturalizačného plánu," doplnil Moravčík.



Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) zase ubezpečil, že odkúpenie pohľadávok malých veriteľov štátom nebude mať negatívny vplyv na verejné financie. Vysvetlil, že vláda rozhodne, koľko zdrojov zo štátnych finančných aktív, ktoré nazhromaždili banky platením osobitného odvodu, sa použije na uspokojenie nezabezpečených veriteľov. "Stále si stojím za tým, že daná operácia nebude mať negatívny vplyv na čisté bohatstvo štátu, pretože jeho súčasťou sú aj živnostníci. Nebude to mať dopad na verejný dlh, lebo je to konštruované z hľadiska štátnych finančných aktív, do ktorých prispievajú banky, a pravdou je, že na konci túto operáciu bude hodnotiť Eurostat," doplnil Kažimír.