Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vakcína proti HPV sa má preplácať deťom v 13. roku života

Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok

Všeobecná zdravotná poisťovňa aj Dôvera budú vakcínu uhrádzať v plnej výške.

Bratislava 18. februára (TASR) - Vakcína proti ľudskému papilomavírusu (HPV), ktorej preplácanie zo zdravotného poistenia avizoval minister zdravotníctva, sa bude preplácať deťom v 13. roku života. TASR to potvrdili Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) aj Dôvera.

"Od mája 2022 bude plne hradená nonavalentná vakcína Gardasil 9, ktorá obsahuje 9 genotypov HPV vírusu," priblížila Eva Peterová z oddelenia komunikácie VšZP s tým, že zo zdravotného poistenia budú preplácané dve dávky vakcíny deťom v 13. roku života. "Teda od 12 rokov do 12 rokov a 364 dní," spresnila. Priblížila, že vakcína je v súčasnosti hradená čiastočne.

Rovnako bude svojim poistencom v 13. roku života spomínanú vakcínu hradiť aj zdravotná poisťovňa (ZP) Dôvera. "Ide o dvojdávkovú vakcínu, ktorú budeme hradiť v plnej výške podľa rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva SR," uviedol pre TASR PR manažér poisťovne Branislav Cehlárik s tým, že vakcínu môže predpísať pediater.

Union ZP zatiaľ nedisponoval bližšími informáciami zo strany MZ alebo kategorizačnej komisie k uvedenému zámeru. "Nevieme sa k nemu vyjadriť," uviedla pre TASR hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominat OĽANO) v stredu (16. 2.) po rokovaní vlády informoval, že vakcína proti HPV bude od mája plne hradená zo zdravotného poistenia. Pôjde o novú deväťvalentnú vakcínu.