Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vakcíny proti opičím kiahňam sú už na Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Vírus, ktorý obsahuje vakcína, je podľa ministerstva v úzkom príbuzenstve s vírusom pravých kiahní a opičích kiahní.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Na Slovensko doručili 1440 dávok vakcín proti opičím kiahňam. Členským krajinám ich darovala Európska komisia. Vakcíny Jynneos uskladnili v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Európska komisia na základe uzatvorenej zmluvy darovala Slovenskej republike 1440 dávok vakcín proti opičím kiahňam. Rezort zdravotníctva je tak pripravený na prípadné zhoršenie situácie v súvislosti s týmto ochorením a následnú distribúciu vakcín," spresnil.

Vírus, ktorý obsahuje vakcína, je podľa ministerstva v úzkom príbuzenstve s vírusom pravých kiahní a opičích kiahní. Upozornilo, že u ľudí nespôsobuje ochorenie a nemôže sa ani replikovať v ľudských bunkách. "Po podaní vakcíny imunitný systém rozozná vírus vo vakcíne ako cudzorodý a spustí výrobu protilátok. Keď následne očkovaný príde do kontaktu s podobnými vírusmi, protilátky spolu s inými komponentmi imunitného systému vírus usmrtia," vysvetlil.

Opičie kiahne sú vírusovým, zoonotickým ochorením. Na Slovensku sa celkovo potvrdilo 14 prípadov. Inkubačný čas ochorenia je zvyčajne šesť až 13 dní, kolísať môže aj od piatich do 21 dní. Príznaky sa na začiatku podobajú chrípke. Infikované osoby pociťujú horúčku, únavu, bolesti svalov či zimnicu, neskôr sa pridá vyrážka typická pre opičie kiahne. K prenosu na ľudí dochádza kontaktom s infikovaným zvieraťom, človekom alebo predmetmi kontaminovanými biologickým materiálom obsahujúcim vírus opičích kiahní.