Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Nezaradený poslanec Valášek reaguje na odchod Kolíkovej zo Za ľudí

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR (NRSR) Tomáš Valášek. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Šiesti poslanci NR SR zo strany Za ľudí okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube a odchádzajú do klubu SaS.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Platforma ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej svojím odchodom zo strany Za ľudí do klubu SaS spojila svoj osud s koalíciou Igora Matoviča (OĽANO) a Borisa Kollára (Sme rodina). Tejto koalícii sa však nedarí robiť dobré veci správnym spôsobom. Skonštatoval to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek, ktorý pred časom rovnako opustil stranu Za ľudí.

"Strana Za ľudí tak, ako som ju poznal a pomáhal zakladať, týmto skončila. Poslanecký klub dnes zanikol (pokiaľ mu OĽANO nehodí záchranné koleso 'pôžičkou' poslancov). Strana ako taká ho bude zrejme nasledovať do hrobu," uviedol Valášek. Verí, že Kolíkovej platforma sa rozhodla správne, hoci on urobil inak a nesúhlasí s metódami koalície. "Je málo 'chcieť robiť dobre', treba to aj vedieť urobiť správne. A to sa koalícii opakovane nedarí, či v manažmente pandémie, či, aktuálne, v spôsobe, akým postupujú silové rezorty pod jej vedením," podotkol.

Dodal, že nestačí len potrestať "zločiny éry Smeru-SD", ale urobiť to tak, aby sa nezničili štátne inštitúcie. Poukázal pritom na situáciu v bezpečnostných zložkách štátu a spory medzi ich jednotlivými inštitúciami. Upozornil, že práve tieto spory môžu znižovať ich reputáciu. "Ak tieto inštitúcie opakovane zlyhávajú, skôr či neskôr sa začnú reči o potrebe silnej ruky, báťušku či führera, ktorý rozhodne bez prieťahov," podčiarkol.

Šiesti poslanci NR SR zo strany Za ľudí okolo Márie Kolíkovej končia v strane i poslaneckom klube a odchádzajú do klubu SaS. Klub Za ľudí by sa mal po ich odchode rozpadnúť, keďže v ňom nebude dostatok poslancov na jeho ďalšie fungovanie. Predseda SaS Richard Sulík na tlačovej konferencii deklaroval záujem udržať vládnu koalíciu aj to, že si SaS nechce nárokovať ďalšie posty v rámci koalície. Jedinou požiadavkou strany má byť zotrvanie Kolíkovej vo funkcii ministerky spravodlivosti.