Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Valášek podporí súdnu mapu v prvom čítaní, v druhom to už negarantuje

Na archívnej snímke zo 4. mája 2021 poslanec Národnej rady SR (NRSR) Tomáš Valášek (nezaradený) počas rokovania 28. schôdze parlamentu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Bihariová kritizovala vládnu koalíciu za viaceré nedostatočné reformy. Podčiarkla potrebu prijímať zmeny, ktoré budú odstraňovať nielen problémy z minulosti, ale aj tie aktuálne.

Bratislava 17. februára (TASR) - Reforma súdnej mapy je nedostatočná pre "vyliečenie" slovenského súdnictva, na riadnu zmenu to zrejme nebude stačiť. Obáva sa toho mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) a jeho líderka Irena Bihariová. Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR, pôsobiaci v PS Tomáš Valášek však reformu v prvom čítaní podporí. Argumentuje, že aj čiastočný pokrok je lepší ako žiaden.

"Na predkladané zákony sa pozeráme čisto odborne, vecne a aj zmeny súdnych obvodov považujeme za dôležité. Bez nich nemôže byť reálna špecializácia, bez nich nemôže byť reálne náhodné prideľovanie spisov," uviedol Valášek.

V druhom čítaní však reforme podporu negarantuje. Mal od nej väčšie očakávania. Dodal, že sa s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou dohodli, že si prejdú viaceré nedostatky, ktoré jeho hnutie vníma či už pri elektronizácii súdov alebo v judikatúre. Poznamenal, že Kolíková je obeťou koaličných machinácií, hovorí aj o osobnej pomste niektorých koaličných lídrov.
Irena Bihariová, archívna snímka.
Foto: TASR Jaroslav Novák

Bihariová kritizovala vládnu koalíciu za viaceré nedostatočné reformy. Podčiarkla potrebu prijímať zmeny, ktoré budú odstraňovať nielen problémy z minulosti, ale aj tie aktuálne, aby mali efekt pre súčasnosť. Vláda podľa nej uviazla vo svojich "reformátorských" snahách údržbársky opravovať defekty z minulosti, ktoré sa mali odstrániť pred 15 rokmi. Súdnu mapu označila za destilát z destilátu a prirovnala ju k homeopatickému lieku, ktorý má vyliečiť justíciu, ale je "svetelné vesmíre ďaleko od toho, čo systém potrebuje".

Člen PS Branislav Vančo hovorí o katastrofálnom stave slovenského súdnictva. Predložený návrh súdnej mapy podľa neho nebude stačiť, a ak má byť zmena citeľná pre všetkých, treba viac. Hovorí napríklad o potrebe elektronizácie, prekopania vnútorných procesov na súdoch, ktoré by mali byť riadené skúsenými manažérmi. Dodal, že tí musia mať k dispozícii aj nástroje pre efektívne riadenie. Upraviť podľa neho treba aj aktuálnu judikatúru. Tú označil za rozháranú a vidí v nej viacero nedostatkov.