Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Valášek: Sústreďme obmedzenia na reálne ložiská nákazy

Predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Valášek označil za zvláštne, keď sa obmedzuje prísun ľudí zo zahraničia, a to za cenu veľkých ekonomických nákladov, pokiaľ ide o krajiny, kde je ešte menšie percento nákazy ako u nás.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Sústreďme obmedzujúce opatrenia na tie oblasti a regióny, kde sú reálne ložiská nákazy, a klaďme trochu menej dôrazu na hranice, pretože problémy sú skôr v rôznych regiónoch Slovenska. Vyhlásil to predseda parlamentného výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí) v súvislosti s uvoľňovaním opatrení v Európskej únii (EÚ) v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Dodal, že EÚ sa musí koordinovať v otázke uvoľňovania opatrení v jednotlivých krajinách.

Valášek označil za zvláštne, keď sa obmedzuje prísun ľudí zo zahraničia, a to za cenu veľkých ekonomických nákladov, pokiaľ ide o krajiny, kde je ešte menšie percento nákazy ako u nás. O tejto téme chce diskutovať s ministerstvom zahraničných vecí či vnútra.



Šéf výboru dúfa, že sa čoskoro chystá uvoľnenie opatrení v celej EÚ. "V Európskej komisii už teraz prebieha diskusia o potrebe koordinácie, aby sa nestalo to, že sa uvoľnia zásadné opatrenia v jednej krajine a nebude o tom vedieť nikto z jej susedov," dodal na utorkovej tlačovej konferencii. "Sme si ako výbor vedomí toho, že je tu silná potreba pre EÚ v otázke koordinácie nielen pohybu ľudí, ale aj iných aspektov uvoľňovania tvrdých ekonomických obmedzení," skonštatoval.

"Sme súčasťou nejakého európskeho domu, teší nás voľný pohyb ľudí, je aj zdrojom financií, prosperity, tak, prosím, netrestajme podnikateľov, ľudí, ktorí žijú v pohraničných oblastiach, len preto, lebo žijú v pohraničí alebo žijú zo zahraničného obchodu," uzavrel.