Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vallo: Pakt slobodných miest ponúkol členstvo Kyjevu

Na archívnej snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo. Foto: TASR - Pavol Zachar

Členovia paktu to považujú za prejav solidarity s občanmi Ukrajiny, ktorí dnes čelia obrovskému ruskému tlaku a hrozbe vojny, napísal Vallo.

Bratislava/Kyjev 16. februára (TASR) - Pakt slobodných miest ponúkol členstvo ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev. TASR o tom informuje na základe stredajšieho príspevku primátora Bratislavy Matúša Valla na sociálnej sieti.

Členovia paktu to považujú za "prejav solidarity s občanmi Ukrajiny, ktorí dnes čelia obrovskému ruskému tlaku a hrozbe vojny," napísal Vallo.

"V Pakte slobodných miest veríme, že súčasná vyhrotená situácia sa vyrieši diplomatickým úsilím. Zároveň podporujeme slobodu ukrajinského ľudu zvoliť si svoj vlastný osud a vlastné spojenectvá," dodal primátor Bratislavy.

Pakt slobodných miest vytvorili primátori Bratislavy, Prahy, Varšavy a Budapešti. V roku 2021 sa k zakladajúcim mestám pridalo ďalších 20 európskych metropol, ktoré sa prihlásili k spoločným hodnotám zoskupenia.

Členovia paktu sa zaviazali vzájomne si pomáhať, zdieľať skúsenosti a spolupracovať v rôznych oblastiach, najmä v oblasti udržateľného mestského plánovania, ochrany klímy, sociálneho začlenenia, bývania či dopravy.