Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

V sobotu bude valné zhromaždenie SEJ a konferencia o Ľ. Štúrovi

Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa predsedu SEJ Jána Holčíka v predchádzajúcom dvojročnom období z jej aktivít mala najväčší ohlas konferencia k 70. výročiu Slovenského národného povstania v septembri 2014 v Banskej Bystrici.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Členovia Slovenskej evanjelickej jednoty (SEJ), občianskeho združenia, sa stretnú v sobotu 24. októbra predpoludním na valnom zhromaždení na pôde Evanjelickej bohosloveckej fakulty (EBF) UK v Bratislave. Zhodnotia svoju činnosť za uplynulé dva roky.

Po skončení valného zhromaždenia bude nasledovať konferencia venovaná 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra a blížiacemu sa 500. výročiu Lutherovej reformácie, ktoré pripadne na rok 2017.

Podľa predsedu SEJ Jána Holčíka v predchádzajúcom dvojročnom období z jej aktivít mala najväčší ohlas konferencia k 70. výročiu Slovenského národného povstania v septembri 2014 v Banskej Bystrici. Jej súčasťou boli aj autentické spomienky blízkych príbuzných na evanjelických martýrov SNP - generála Rudolfa Viesta, kňaza Jána Bakossa a ďalších.

SEJ aktívne participovala aj na ďalších významných podujatiach s celospoločenským významom i v rámci ECAV.

Predseda Ján Holčík očakáva, že členov ECAV i verejnosť zaujmú aj pripravované akcie v roku 2016, najmä podujatia k 50. výročiu totalitou nadiktovaného zastavenia činnosti SEJ, a k 10. výročiu jej obnovenia. Nadväzujúca konferencia prinesie aj zaujímavý uhol pohľadu mladej evanjelickej generácie na život a dielo Ľudovíta Štúra.

Pokiaľ ide o tému Lutherovej reformácie, so záujmom sa očakáva i vystúpenie známeho reverenda Dušana Tótha z Kanady.

Informáciu TASR poskytla členka predsedníctva SEJ Eva Bombová.