Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vandali opäť vyčíňali na železnici, na koľaj poukladali pneumatiky

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vďaka duchaprítomnosti a rýchlej reakcii rušňovodiča sa podarilo zrážke zabrániť. Páchatelia tohto vandalizmu zatiaľ známi nie sú.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v stredu (4.10.) evidovali v úseku Varín – Vrútky naukladané pneumatiky v koľajisku. Vďaka duchaprítomnosti a rýchlej reakcii rušňovodiča sa podarilo zrážke zabrániť. Páchatelia tohto vandalizmu zatiaľ známi nie sú.

Celkovo desať kusov pneumatík spozoroval počas jazdy osobného vlaku rušňovodič. Z koľají ich potom odstránil personál vlaku. Túto skutočnosť ohlásil výpravca železničnej stanice (ŽST) Vrútky krátko pred 17.00 h dispečerovi v Žiline. Na miesto udalosti bola privolaná hliadka polície, tá však páchateľa zatiaľ nenašla. Išlo pravdepodobne o vandalizmus. Osobnému vlaku vzniklo následkom mimoriadnej udalosti sedemminútové meškanie.

"ŽSR opakovane a každý týždeň zaznamenajú prípady vandalizmu, keď sa nájdu uložené rôzne predmety v koľajisku. V nedávnej minulosti boli evidované okrem pneumatík a odpadu aj také predmety ako bicykel, drevená guľatina či betónový plát," uviedla Ivana Popluhárová z Generálneho riaditeľstva ŽSR. Podľa jej slov zrážka vlaku a akéhokoľvek predmetu uloženého v koľajisku môže byť veľmi nebezpečná. Pri takomto incidente dochádza k poškodeniu rôznych častí vlakovej súpravy, a navyše, vlak sa môže po zrážke s predmetmi na koľaji vykoľajiť a ohroziť tak život a zdravie cestujúcich, prípadne narušiť či ohroziť jazdu iných vlakov. V prípade, že by došlo k vykoľajeniu nákladného vlaku, môže navyše dôjsť k rozsiahlemu znečisteniu životného prostredia, kontaminácii zdrojov pitnej vody, požiarom a zamoreniu ovzdušia.

"Vandali si často neuvedomujú, že svojím správaním ohrozujú železničnú dopravu, svoje aj cudzie životy. ŽSR zároveň neustále apelujú na rodičov, aby svoje deti vystríhali pred situáciami, keď môže byť ohrozený ich život. Prosíme rodičov, aby deti naučili, že železnica nie je v žiadnom prípade miesto pre hry," apeluje Popluhárová a rodičov žiada, aby dôsledne deťom vysvetlili, čo môžu tieto riskantné hry znamenať, ako sa môže zdanlivo nevinná hra vypomstiť a skončiť sa až tragicky.

ŽSR zároveň vyzývajú verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici a aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a tak pomohla eliminovať trestnú činnosť.