Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vargová: Mnohí účastníci CoFoE volajú po zmenách vo fungovaní EÚ

Šéfka Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Petra Vargová. Foto: TASR Kancelária prezidenta SR

Teraz je podľa jej slov dôraz na ľuďoch, aby mali priestor sa vyjadriť, že pre celkové smerovanie Európy sú dôležití oni.

Bratislava/Brusel 30. novembra (TASR) - Mnohí účastníci Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) volajú po radikálnejších zmenách vo fungovaní Európskej únie (EÚ), dokonca po zmenách základných zmlúv. V rozhovore pre TASR to uviedla vedúca Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Petra Vargová s tým, že Slovensko je otvorené ísť do zmien, ktoré sú možné v rámci existujúcich zmlúv.

"V prípade, že by bol široký konsenzus v rámci EÚ, tak nevylučujeme ani možnosť zmien v zakladajúcich zmluvách, ale museli by to byť zmeny, ktoré aj občania vnímajú ako potrebné. Aby to nevyzeralo tak, že si v Bruseli vybíjame sily na niečom, o čom občania nevedia alebo nemajú o to záujem," skonštatovala.

Teraz je podľa jej slov dôraz na ľuďoch, aby mali priestor sa vyjadriť, že pre celkové smerovanie Európy sú dôležití oni. "Aby vedeli povedať, kde vidia Európu o niekoľko rokov," vysvetlila. Vargová priznala, že je príliš skoro hovoriť o výsledkoch CoFoE. Aj preto, že konferencia sa začala oveľa neskôr, ako bolo pôvodne plánované. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá sa podľa nej môže dostať do centra pozornosti CoFoE.

"Konferencia by prebiehala skôr, ale aj v inom tóne a s inými témami, keby tu pandémia nebola," skonštatovala. Proces diskusií sa voči pôvodnému zámeru skrátil o celý rok. Debaty sú zhruba v polovici. To platí aj pre Slovensko, ktoré svoju strednodobú hodnotiacu konferenciu v súvislosti s CoFoE uskutoční v januári v Košiciach. Podľa Vargovej by tam mali byť prezentované konkrétnejšie výsledky pilierov, ktoré si Slovensko vytýčilo. Ide o konzultácie so širšou verejnosťou v regiónoch pod heslom "My sme EÚ", diskusie s mladými ľuďmi v rámci iniciatívy "Naspäť do školy" a národný konvent, ktorý združuje názory rôznych odborníkov.

Podujatie vo východoslovenskej metropole by malo načrtnúť, akým spôsobom sa bude Slovensko so svojimi občanmi pozerať na výzvy, ktorým čelí EÚ. Vargová pripomenula, že podľa prieskumov zozbieraných počas leta Slováci načrtli niektoré výzvy v širších oblastiach ako je euro, bezpečnosť, či potreba väčšej odolnosti voči krízam.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)