Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

R. Vass: O globálnej budúcnosti sa rozhoduje v strednej Európe

Na snímke prezident mimovládnej organizácie Globsec Róbert Vass počas príhovoru na otvorení konferencie Globsec Bratislava Forum 2023 v Bratislave 29. mája 2023. Foto: TASR Jakub Kotian

Prezident organizácie Globsec Róbert Vass pripomenul neochvejné odhodlanie Ukrajiny a jej schopnosti čeliť ruskej agresii.

Bratislava 29. mája (TASR) - Na konferencii Globsec Bratislava Forum 2023 sa rozhoduje o globálnej budúcnosti. Na úvod trojdňovej konferencie to uviedol prezident organizácie Globsec Róbert Vass a pripomenul ruskú inváziu na Ukrajinu, šírenie dezinformácií či krízu v oblasti energií a hospodárstva.

"O globálnej budúcnosti sa rozhoduje v súčasnosti tu v strednej Európe. Inými slovami, o budúcnosti Západu sa rozhoduje v strednej alebo východnej Európe," povedal.

Pripomenul neochvejné odhodlanie Ukrajiny a jej schopnosti čeliť ruskej agresii. "Ukrajinci preukazujú pozoruhodnú odvahu, odolnosť a obetu. Platia najvyššiu cenu za mier a ich neochvejnosť slúži ako inšpirácia pre nás všetkých," dodal.

Invázia tiež podnietila jednotnosť Západu. Členské krajiny EÚ a NATO podľa Vassa prelomili dlhodobé tabu dodávkami zbraní Ukrajine, aby sa mohla brániť, a takisto jej bol udelený štatút kandidátskej krajiny na vstup do EÚ.

"Medzinárodné spoločenstvo vysiela dôležitý odkaz, že skutky agresie nezostanú bez odozvy a medzinárodné spoločenstvo stojí jednotne pri obrane zásad, ktoré posilňujú svetový poriadok," povedal.

Prácu v tejto oblasti nepovažuje za ukončenú, pretože vojna na Ukrajine má viacero frontov. Pripomenul hrozby v oblasti informácií. "Zápasíme so šírením dezinformácií, ktoré sa nás usilujú rozdeliť, skresliť realitu a oslabiť naše demokratické inštitúcie, znížiť našu politickú schopnosť konať a brániť sa," povedal.

Tretím frontom ruskej vojny je podľa jeho slov energetika a ekonomika, čo sa v každodennom živote prejavuje v oblasti inflácie či náraste cien energií.

Vass pripomenul, že na konferencii sa zúčastňuje 1300 hostí z 63 krajín vrátane ich lídrov, ministrov obrany, expertov z rôznych oblastí či uznávaných novinárov. Budú hovoriť o následkoch vojny na Ukrajine, o vyvodení zodpovednosti voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, o rekonštrukcii Ukrajiny a o mieri.

"Nemôže však existovať mier bez spravodlivosti. Nemôže existovať mier podľa podmienok Vladimira Putina," povedal Vass a dodal, že mier chcú a uprednostňujú všetci. "Chceme však mier, ktorý obnovuje územnú celistvosť Ukrajiny a mier, ktorý je trváci a spravodlivý," povedal.