Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

O zmene ústavy informovali pápeža, KDH dostalo z Vatikánu ďakovný list

J. Figeľ a P. Parolin Foto: KDH

Táto iniciatíva zameraná na ústavnú ochranu inštitútu manželstva sa veľmi dobre pripojila k oslavám Jubilejného roku Sedembolestnej Panny Márie, Patrónky Slovenska, napísal vatikánsky sekretár.

Bratislava 24. októbra (Teraz.sk) - Štátny sekretár Svätej stolice kardinál Pietro Parolin zaslal podpredsedovi NR SR, predsedovi KDH Jánovi Figeľovi ďakovný list, ktorým reaguje na nedávne ukotvenie definície a ochrany manželstva v slovenskej Ústave. Pre Teraz.sk to uviedol hovorca KDH Matej Kováč.

V liste uvádza, že o tejto dôležitej ústavnej zmene bol informovaný aj Svätý Otec František. "Najvyšší predstaviteľ vatikánskej administratívy s potešením spája túto úspešnú parlamentnú iniciatívu s oslavou Jubilejného roka Sedembolestnej Panny Márie, Patrónky Slovenska," informuje Kováč.

Ján Figeľ a kardinál Parolin sa téme ochrany manželstva a podpory rodiny venovali aj počas osobného stretnutia v rámci medzinárodnej konferencie na konci augusta vo Frascati, neďaleko Ríma. "Kardinál Parolin je spontánny a dobrosrdečný človek. Prejavil živý záujem o situáciu na Slovensku. Náš rozhovor sa však týkal aj konfliktu na Ukrajine a na Blízkom východe a pomocí prenasledovaným kresťanom vo svete.", uviedol po stretnutí Ján Figeľ.

J. Figeľ a P. Parolin
Foto: KDH


Úradu šéfa Štátneho sekretariátu sa Pietro Parolin ujal pred rokom, 15. októbra 2013, keď na základe rozhodnutia pápeža Františka vystriedal na tomto poste kardinála Tarcisia Bertoneho.

Ústavná zmena

Manželstvo medzi mužom a ženou od septembra tohto roku požíva vyššiu ústavnú ochranu. Poslanci Národnej rady SR 4. júna schválili široko diskutovanú novelu Ústavy SR od Smeru-SD a KDH. Za právnu normu hlasovalo 102 poslancov zo 128 prítomných. Kladne hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a KDH a časť OĽaNO, SDKÚ-DS a nezaradený Alojz Hlina.

Do ústavy sa dostali vety: "Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru." Ústava SR predtým o manželstve hovorla: "Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých."

Preklad listu od Pietra Parolina.
Foto: KDH