Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vo Vatikáne sa lúčili so zosnulým kardinálom Tomkom

Prelát požehnáva rakvu zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka počas pohrebnej omše v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne vo štvrtok 11. augusta 2022. Kardinál Jozef Tomko zomrel 8. augusta v Ríme vo veku 98 rokov. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

Zádušnú omšu viedol kardinál Giovanni Battista Re a záverečný rozlúčkový obrad vykoná osobne pápež František.

Vatikán 11. augusta (TASR/Teraz.sk) – Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa vo štvrtok konala posledná rozlúčka so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom. Zádušnú omšu viedol kardinál Giovanni Battista Re a záverečný rozlúčkový obrad vykonal osobne pápež František.

Pohrebné obrady vo Vatikáne sa uskutočňujú podľa zvyklostí pri pohreboch členov kardinálskeho zboru. Omša sa slávi v latinčine a taliančine s liturgickými rúchami tmavočervenej farby. Pri oltári katedry v zadnej lodi baziliky ju spolu s kardinálmi, arcibiskupmi a biskupmi celebruje dekan kardinálskeho zboru. Tým je taliansky kardinál Re, ktorého s Tomkom spájalo dlhoročné priateľstvo.

Dekan kardinálskeho zbor, taliansky kardinál Giovanni Battista Re celebruje pohrebnú omšu za zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne vo štvrtok 11. augusta 2022.
Foto: TASR/AP


So zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom odišla osobnosť s pevnou vierou, so skutočnou spiritualitou a živým cirkevným cítením, uviedol Re. Ten pripomenul, že Tomko, bol najstarším z kardinálov a celý svoj dlhý a intenzívny život zasvätil službe Bohu a bratom v Rímskej kúrii, kde v priebehu rokov zastával mnoho úradov.

Giovanni Battista Re v homílii ďalej priblížil život Tomka, ktorého po skončení druhej svetovej vojny vyslal košický biskup do Ríma, aby dokončil štúdiá. Historické udalosti – v dôsledku odporu novej komunistickej vlády voči katolíckej cirkvi – mu po roku 1948 zabránili v návrate do vlasti.

Spomenul tiež, že v roku 1979 pápež Ján Pavol II. zveril Tomkovi úrad generálneho tajomníka biskupskej synody. Biskupskú vysviacku mu pápež udelil osobne, vzhľadom na politické dôvody však nie vo vatikánskej bazilike, ale v menšej Sixtínskej kaplnke. Vysviacka bola podľa Reho z vôle pápeža osobitne slávnostná, keďže Ján Pavol II. chcel zdôrazniť blízkosť Slovensku a celej umlčanej cirkvi v ťažkej situácii pre katolíkov na druhej strane železnej opony.

V roku 1985 sa Tomko stal prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov a bol vymenovaný za kardinála. Počas pôsobenia v úrade prefekta dal podľa kardinála Reho príklad veľkého misijného a apoštolského nasadenia, keď podnikol viac ako 100 ciest na územia zverené jeho kongregácii a prejavoval veľkého ducha otvorenosti voči národom, ich kultúram a tradíciám.

V závere eucharistického slávenia pápež František predsedal obradu posledného odporúčania (ultima commendatio) a rozlúčky (valedictio). Oblečený v liturgickom plášti pluviál osobne predniesol modlitby nad rakvou.



Na obradoch vo Vatikáne sa zúčastnili aj slovenskí biskupi. Ako informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ich delegáciu v talianskej metropole viedli bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.
Pápež František predsedá pohrebnej omši za zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne vo štvrtok 11. augusta 2022. Pohrebnú omšu celebroval kardinál Giovanni Battista Re, ktorý bol spojený s kardinálom Jozefom Tomkom aj dlhoročným priateľstvom. Kardinál Jozef Tomko zomrel 8. augusta v Ríme vo veku 98 rokov. FOTO TASR/AP
Foto: TASR - AP

Po rozlúčke v Ríme prepravia pozostatky zosnulého kardinála slovenským vládnym lietadlom do Bratislavy. V piatok a sobotu budú vystavené na verejnú úctu v Katedrále sv. Martina, v nedeľu a pondelok v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Omša s pohrebnými obradmi bude v utorok 16. augusta o 11.00 h. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Kardinál Jozef Tomko, ktorý bol najstarším členom kardinálskeho zboru a jediným slovenským kardinálom, zomrel 8. augusta v Ríme vo veku 98 rokov.