Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Väzni sa paradoxne neboja o svoj život, majú obavy o svojich blízkych

Približne 12.000 ochranných rúšok vyrobili slovenskí väzni od 5. marca 2020 do piatka 13. marca 2020 v siedmich slovenských väzeniach. Foto: TASR - Zbor väzenskej a justičnej stráže

V slovenských väzniciach pracuje v súčasnosti 375 pedagógov a psychológov, ich práca je ako časovo, tak aj psychicky náročná, a to nielen v súčasnej situácii.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Slovenskí väzni paradoxne nemajú strach o svoj život, ale majú obavy a cítia neistotu z prípadných následkov nového koronavírusu u svojich blízkych, ktorým v týchto ťažkých chvíľach nemôžu byť oporou a pomocou.

V slovenských väzniciach pracuje v súčasnosti 375 pedagógov a psychológov, ich práca je ako časovo, tak aj psychicky náročná, a to nielen v súčasnej situácii. TASR o tom informovala hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

"Pedagógovia a psychológovia sú väzňom nápomocní pri zvládaní náročnej situácie a mnohokrát sa stávajú ich 'bútľavou vŕbou'. Existujú rôzne typy väznených osôb a práca s niektorými nie je vôbec jednoduchá. Aktuálna situácia spojená so šíriacim sa novým koronavírusom všetkým komplikuje realizáciu doteraz bežných a pravidelných činnosti. Celkovo proces zaobchádzania s väznenými osobami si aktuálne vyžaduje prísne dodržanie stanovených protiepidemických opatrení a zvládnutie náročnej situácie," povedala Kacvinská.

Podľa jej slov psychológovia a pedagógovia sú prekvapení, ako situáciu väzni prijali a zvládajú. "Realizáciou rôznych činností sa snažia odstrániť, obmedziť alebo usmerniť psychický stav väznených osôb, ktorý má charakter dlhodobej psychickej záťaže alebo akútnej ťažko zvládnuteľnej krízovej situácie. Prostredníctvom realizovaných aktivít poskytujú väzneným osobám relevantné informácie, rady, návrhy a podporu pri ich riešení. Paradoxom je, že väznené osoby nemajú strach o svoj život, ale majú obavy a cítia neistotu z prípadných následkov koronavírusu u svojich blízkych, ktorým v týchto ťažkých chvíľach nemôžu byť oporou a pomocou," prezradila Kacvinská.

Po prepuknutí prvého prípadu vírusového ochorenia boli badateľné príznaky strachu, neistoty či nervozity. "K zmierneniu napätej situácie dopomohlo dôsledné vysvetľovanie situácie a prízvukovanie dodržiavania prijatých osobitných opatrení zo strany personálu, vďaka čomu aj väznené osoby pokojne prijali tieto opatrenia a vnímajú ich ako pre nich protektívne a benefitné," povedala ďalej hovorkyňa ZVJS.

"Vzhľadom na to, že väznené osoby majú prístup k verejne dostupným informáciám v televízii či rozhlase, chápu zložitosť situácie na celospoločenskej a celosvetovej úrovni. Tak, ako v spoločnosti, aj medzi väznenými osobami sú zaznamenané prejavy solidarity. Aktuálnu situáciu a vzniknuté obmedzenia chápu a správajú sa menej nátlakovo a tolerantne voči personálu aj spoluväzňom. Uvedomujú si, že svojím zodpovedným správaním aj oni môžu prispieť k eliminácii zvýšeného rizika nákazy a ochrany života a zdravia ich všetkých," dodala.

V súčasnosti sa nachádza v slovenských väzeniach 10.604 obvinených a právoplatne odsúdených.