Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Ľ. Vážny: SR sa zapojila do piatich programov cezhraničnej spolupráce

Ľubomír Vážny Foto: TASR

V rámci programov cezhraničnej spolupráce v súčasnosti prebieha aj príprava nového programového obdobia na roky 2014 až 2020.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Slovensko sa zapojilo do piatich programov cezhraničnej spolupráce so susednými krajinami. Tie sú financované z európskych fondov a spolufinancované štátnymi rozpočtami zúčastnených krajín.

Na Slovensku je zodpovedné za ich koordináciu ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, avšak celkové riadenie eurofondov spadá pod Úrad vlády SR. A tam ich má na starosti podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD). Programy cezhraničnej spolupráce majú podľa Vážneho prihraničným regiónom pomôcť posilniť hospodársku konkurencieschopnosť či zvýšiť kultúrnu a sociálnu súdržnosť.

Na program cezhraničnej spolupráce Slovenska s Českou republikou bolo na roky 2007 až 2013 určených vyše 92,7 milióna eur z eurofondov. "Doposiaľ sa z nich vyčerpalo takmer 47,5 milióna eur, čo predstavuje 51,16 %," priblížil Vážny. V rámci programu tak bolo schválených 214 žiadostí o poskytnutie financií.

V prípade spolupráce Slovenska a Rakúskom sa doteraz vyčerpalo 30,7 % určených financií, čo predstavuje 18,4 milióna eur. Schválených tak bolo 92 žiadostí o poskytnutie príspevkov. Oprávneným územím na tento program je región Trnavského a Bratislavského kraja na slovenskej strane a región Viedne, Burgenlandu a Dolného Rakúska na rakúskej strane.

Na program spolupráce s Maďarskom sa vyčlenilo 176,5 milióna eur. Doteraz sa z nich vyčerpalo takmer 56 miliónov, čo predstavuje 31,69 %. Spolupráca v sebe zahŕňa napríklad Budapešť, Bratislavu či mestá národného a regionálneho významu ako Győr, Miškolc, Košice, ale aj rozsiahle vidiecke oblasti.

Smerom na Poľsko je na spoluprácu určených 157,4 milióna eur, z ktorých sa vyčerpalo 73 miliónov. Predstavuje to 46,55 %. Oprávnenými oblasťami pre čerpanie týchto financií sú na slovenskej strane Prešovský a Žilinský kraj. Program sa okrem iného zaoberá aj zvýšením turistickej atraktívnosti prihraničného územia či ochranou kultúrneho a prírodného dedičstva.

Posledným v poradí je program Maďarsko-Slovensko-Rumunsko-Ukrajina. Naň sa vyčlenilo 68,6 milióna eur. Doteraz sa z nich vyčerpalo viac ako 21,3 milióna, čo predstavuje 31,16 %. V prípade Slovenska sa táto spolupráca týka cezhraničných aktivít s Ukrajinou. Oprávnenými územiami pre tento program sú na našom území Košický a Prešovský kraj.

V rámci programov cezhraničnej spolupráce pritom v súčasnosti prebieha aj príprava nového programového obdobia na roky 2014 až 2020. "Keďže všetky partnerské krajiny prejavili záujem pokračovať v doterajšej spolupráci," podotkol Vážny.