Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

I. Minčík:Na preventívne urologické prehliadky chodí len 14 % Slovákov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Urológ Ľubomír Lachváč sa vo svojej praxi stretáva s tým, že ženy vyhľadajú odborníka v priemere až päť rokov po tom, ako začnú trpieť inkontinenciou.

Košice 22. septembra (TASR) – Problém s inkontinenciou má na Slovensku v priemere každá štvrtá žena a každý desiaty až 15 muž. Približne dve tretiny z nich však nechcú ísť na vyšetrenie. V súvislosti s Európskym urologickým týždňom to na tlačovej konferencii v Košiciach povedal Ján Švihra z Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. Slovenská urologická spoločnosť (SUS) pripomína, že včasná diagnostika výrazne zvyšuje úspešnosť liečby.

Samovoľným únikom moču trpí na Slovensku podľa odhadov SUS pol milióna ľudí a vzhľadom na starnúcu populáciu bude tento počet stúpať. „Postihuje najmä ženy po pôrode, v menopauze, v staršom veku, ale aj ženy, ktoré intenzívnejšie cvičia či športujú. Neobchádza však ani mužov," povedal Švihra.

K rizikovým faktorom vzniku inkontinencie patrí napríklad aj obezita, fajčenie či nevhodná životospráva. „Pre to, že je táto téma veľké tabu, mnoho ľudí nevie, že inkontinencii je možné účinne predchádzať. Medzi základné pravidlá prevencie inkontinencie patrí najmä pravidelný pitný režim, obmedzenie kávy a alkoholu, odbúravanie nadmerného stresu, pravidelné vyprázdňovanie a v prípade samotného ochorenia je kľúčové aj včasné vyhľadanie lekára,“ dodal.

Urológ z Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice Ľubomír Lachváč sa vo svojej praxi stretáva s tým, že ženy vyhľadajú odborníka v priemere až päť rokov po tom, ako začnú trpieť inkontinenciou. „Čím skôr pacient vyhľadá odbornú pomoc, tým je väčšia šanca, že ho vyliečime úplne,“ povedal s tým, že liečba spočíva primárne v správnych cvičeniach panvového dna a úprave životného štýlu, prípadne vo forme liekov alebo operačného zákroku.

Podľa Magdalény Božikovej, urologičky z Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, sa samotného vyšetrenia netreba obávať. „Väčšinou je neinvazívne, čiže spočíva z rozhovoru s lekárom, dopĺňajú sa zobrazovacie alebo laboratórne vyšetrenia,“ vysvetlila s tým, že invazívnejšie vyšetrenia sú určené pre pacientov s komplikovanejšou formou inkontinencie. Včasná návšteva špecialistu je podľa jej slov dôležitá aj preto, aby sa včas odhalili prípadné závažnejšie ochorenia, ktoré s tým súvisia. Ide napríklad o sklerózu multiplex, rakovinu močového mechúra alebo prostaty.

Prezident SUS Ivan Minčík pripomenul, že karcinóm prostaty je druhé najčastejšie onkologické ochorenie u mužov, pričom na preventívne urologické prehliadky chodí na Slovensku približne len 14 percent pacientov v rizikovom veku, teda po päťdesiatke. „V porovnaní s okolitými krajinami ide o veľmi nízke číslo,“ skonštatoval.

Pripomenul, že urológa možno navštíviť s výmenným lístkom od všeobecného lekára. SUS však zároveň vyvíja snahy, aby pacient v budúcnosti mohol vyhľadať tohto špecialistu aj bez neho.

Cieľom Európskeho týždňa urológie je šíriť osvetu, odbúravať mýty, povzbudiť k prevencii v urológii, ako aj hovoriť o diagnostike a nových možnostiach liečby urologických ochorení. V tomto roku trvá od pondelka (20. 9.) do piatku (24. 9.) a jeho témou je inkontinencia.