Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vďaka programu GLOBE sa modernou metódou vzdeláva tisícka detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Do programu GLOBE, v ktorom žiaci skúmajú prírodu a aktívne zlepšujú životné prostredie v okolí svojej školy, sa celkovo zapojilo 125 krajín sveta.

Bratislava 29. júna (TASR) - Do medzinárodného vzdelávacieho programu GLOBE sa na Slovensku zapojilo 54 učiteľov z 23 inštitúcií. Tisícka detí sa tak vzdeláva modernou metódou. Získané údaje žiaci zadávajú priamo do databázy NASA. Informovala o tom projektová a PR manažérka Daphne – Inštitútu aplikovanej ekológie Martina Brinzíková Badidová.

Do programu GLOBE, v ktorom žiaci skúmajú prírodu a aktívne zlepšujú životné prostredie v okolí svojej školy, sa celkovo zapojilo 125 krajín sveta. Vďaka grantovej podpore sa do programu mohli zapojiť aj žiaci zo znevýhodneného prostredia.

"Školy, ktoré sa do programu zapojili, prešli tréningom a dostali metodické materiály a rôzne pomôcky na meranie kvality životného prostredia. Učitelia si osvojili metódy učenia vonku a bádateľsky orientovaného vyučovania aj počas dištančného vzdelávania a získali praktické tipy pre každodenné aktivity s deťmi," priblížila Brinzíková Badidová. Pokračuje, že v rámci vyučovania napríklad učitelia so žiakmi skúmali púčiky, merali dĺžku listov a výšku stromov. Učili sa kolobeh uhlíka, sledovali kvalitu vody alebo určovali druhy oblakov.

"Zavedením inovatívnych metód výučby sa aj žiaci z rómskych komunít s chuťou púšťajú do bádania, objavujú krásy prírody vôkol seba a aj vlastné schopnosti a znalosti," podotkla Brinzíková Badidová.

GLOBE podporuje ministerstvo životného prostredia. Spusteniu projektu na Slovensku predchádzal podpis Memoranda o spolupráci medzi ministerstvom a NASA. Fungovanie programu GLOBE aktuálne finančne podporuje veľvyslanectvo USA na Slovensku, Nadácia Slovenský plynárenský priemysel, Nadácia Slovenskej sporiteľne a Vyšehradský fond. Nové školy môžu do programu pristúpiť v školskom roku 2021/22.