Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Capsid má posilniť cezhraničný výskum medzi Bratislavou a Viedňou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Projekt potrvá do júna 2021, pričom vyčlenených je naň 571.000 eur.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Špecializované pracoviská Viedenského biocentra vo Viedni a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) sa spojili, aby medzinárodne posilnili biomedicínsku výskumnú oblasť slovensko-rakúskeho pohraničného regiónu. S projektovými partnermi zhromažďujú svoje know-how v cezhraničnom projekte Capsid. TASR o tom informoval PR manažér Biomedicínskeho centra SAV Boris Urbančík.

"Cieľom projektu je zlepšiť vedeckú komunikáciu v regióne a medzinárodnú viditeľnosť cezhraničnej virologickej a biomedicínskej výskumnej komunity," priblížil Urbančík. Jednou z akcií, ktorá priblíži virologický výskum, bude aj budúcoročná februárová odborná konferencia. "Spojí vedcov zo základného, aplikovaného a klinického výskumu a oboznámi ich s inovatívnym virologickým výskumom v cezhraničnom regióne s cieľom preskúmať možnosti nových vedeckých spoluprác," priblížil Urbančík.

Cieľom, okrem iného, je aj vytvorenie vedeckej virologickej databázy, ktorá poskytne informácie a vedecké postupy na produkciu vírusových proteínov. "Od začiatku roka 2020 bude platforma bezplatne k dispozícii univerzitám, výskumným ústavom, biotechnologickým spoločnostiam a začínajúcim podnikom v oblasti výskumu v prvej fáze otvoreného prístupu," dodal Urbančík.

Projekt potrvá do júna 2021, pričom vyčlenených je naň 571.000 eur.