Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Týždeň vedy a techniky bude hlavne online, prinesie desiatky podujatí

Na archívnej snímke 14. ročník celoslovenského podujatia Týždeň vedy a techniky. Foto: TASR Pavel Neubauer

Cieľom Týždňa vedy a techniky je zlepšiť vnímanie vedy a techniky a spopularizovať ich v rámci spoločnosti.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Desiatky prednášok, festivalov, workshopov a ďalšie podujatia po celom Slovensku prinesie 18. ročník Týždňa vedy a techniky (TVT) 2021, ktorý sa koná od 8. do 14. novembra.

"Keďže sa TVT koná počas tretej vlny pandémie nového koronavírusu, aj tentoraz sa forma prispôsobuje situácii. Väčšina podujatí bude preto opäť online," informovali organizátori. V mestách po celom Slovensku sa však budú konať aj špecifické akcie. Všetky podujatia nájdu záujemcovia na webe tyzdenvedy.sk.

Cieľom TVT je zlepšiť vnímanie vedy a techniky a spopularizovať ich v rámci spoločnosti. Taktiež zvýšiť záujem mladej generácie o vedu a techniku a o štúdium vedeckých a technických disciplín. Podujatia sú určené hlavne žiakom základných a stredných škôl, ale aj mladým ľuďom.

Aj pandémia nového koronavírusu ukázala podľa organizátorov TVT, že na Slovensku pracujú výnimoční vedci, ktorí pomáhajú krajine v ťažkej situácii. "Vedecké a technické disciplíny sú veľmi dôležité nielen pre hospodársky či spoločenský pokrok, ale umožňujú pomáhať aj pri riešení celosvetových problémov a výziev," uviedli. Slovenská republika má podľa nich silný vedecký potenciál, ktorý sa musí využiť, aby sa stal konkurenčnou výhodou krajiny.

Hlavnými organizátormi TVT sú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Centrum vedecko-technických informácií SR a spoluorganizátorom je AMAVET - Asociácia pre mládež, vedu a techniku.