Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vedci zo SAV a STU vyvinuli nový materiál pre 3D tlačiarne

Na snímke 3D tlačiareň v priestoroch novej učebne katedry architektúry Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) vybavenej 3D tlačiarňami a technológiami virtuálnej reality počas otvorenia v Bratislave 10. decembra 2018. Foto: TASR Jakub Kotian

Výsledky tohto výskumu podľa Tinákovej publikovali v magazíne Applied Sciences a ich úspech si všimlo viacero svetových odborných webov zaoberajúcich sa 3D tlačou.

Bratislava 5. júna (TASR) - Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) a Slovenskej technickej univerzity (STU) v spolupráci so spoločnosťou MyMedia vyvinuli nový materiál pre 3D tlačiarne, ktorý je ľahší, ekologickejší, odolnejší a cenovo dostupnejší. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

"Grafit je materiál vyskytujúci sa v prírode a uhlíkové vlákna sú známe tým, že dodávajú materiálu pevnosť. Použitie hybridného plniva, zmesi týchto vlákien a grafitu, spôsobuje, že materiál má výrazne lepšie mechanické vlastnosti ako čistá polymérna matica a zároveň je výhodnejší pre 3D tlač, pretože výsledný výtlačok nie je taký drsný a vďaka tomu sa menej opotrebúva tlačová dýza," povedal Zdeno Špitálsky z Ústavu polymérov SAV.

Výsledky tohto výskumu podľa Tinákovej publikovali v magazíne Applied Sciences a ich úspech si všimlo viacero svetových odborných webov zaoberajúcich sa 3D tlačou. Ako ďalej uviedla, nový materiál je polymérnym kompozitom, ktorého súčasťou je recyklát. Ide o opätovne spracovaný polymér, čo je veľmi výhodné z hľadiska ochrany životného prostredia. Ako plnivo bola použitá zmes uhlíkových vlákien a grafitu.

Špitálsky tiež spresnil, že výtlačky sú mimoriadne silné, vrstvy pevne držia a celková pevnosť výrobkov je mimoriadna. "Jednotlivé vrstvy dokonale priľnú. V porovnaní s konkurenčnými materiálmi umožňuje tlač veľkých produktov s celkovou dĺžkou nad šesť metrov, ako aj viacdňovú nepretržitú 3D tlač. Výsledné výrobky vyzerajú krajšie, čo zlepšuje následnú prácu s výrobkami a šetrí čas. V neposlednom rade sú konečné výrobky ľahšie asi o 25 percent," doplnil polymérny chemik.