Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Vedci chcú žiakom s experimentmi prinavrátiť záujem o prírodné vedy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Cieľom projektu je systematický rozvíjať u žiakov kritické a vedecké myslenie, pretože v súčasnosti sa ukazuje, že máme nedostatok záujemcov o prírodné vedy.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Záujemcov o prírodné vedy je na Slovensku nedostatok a počet prihlášok na niektoré prírodovedné programy na vysokých školách klesá. Poukázala na to Klára Velmovská z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Motivovať žiakov chce preto projekt Kreatívna veda, ktorý vytvorili vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV). Prináša možnosti experimentovať vo fyzike, chémii, biológii a technickej výchove.

"Cieľom projektu je systematický rozvíjať u žiakov kritické a vedecké myslenie, pretože v súčasnosti sa ukazuje, že máme nedostatok záujemcov o prírodné vedy. Už na vysokých školách klesá počet záujemcov a počet prihlášok," uviedla Velmovská, ktorá zastrešuje metodickú stránku projektu. Podľa jej slov je preto potrebné začať s motiváciou k týmto predmetom už od počiatku, keď sa žiaci začnú stretávať s predmetmi, ako je napríklad fyzika, chémia alebo biológia.

"S fyzikou sa stretávajú žiaci od šiesteho ročníka. Už odvtedy považujeme za potrebné, aby nedostávali poznatky hotové, ale aby sami sa pokúšali prichádzať na nejaké zákonitosti a na to, ako svet funguje. Potrebujú dostávať vhodné podnety, a práve tento projekt by mal tomu napomôcť," vysvetlila Velmovská. V súčasnosti je program Kreatívna veda určený pre šieste ročníky základných škôl, ale plánuje sa jeho rozšírenie na ďalšie.

"Sety pre šiesty ročník obsahujú všetky pomôcky na to, aby učiteľka v rámci svojich hodín vedela na každej hodine urobiť podľa osnovy nejaký pokus. Sety obsahujú učiteľský set a tri študentské, takže učiteľka si ich môže rozdeliť na skupinky, ktoré potom môžu pracovať na pokusoch," ozrejmila vedecká pracovníčka Alena Opálková Šišková z Ústavu polymérov SAV.

Žiaci majú k dispozícii aj pracovné listy. "Tie im vytvárajú predstavu o tom, ako pracovať s pomôckami a demonštrovať teóriu. Celé je to otvorené tomu, aby žiak mal väčšiu predstavivosť a väčšiu možnosť kreativity, ktorá im umožní lepšie pochopiť učivo," povedal vedecký pracovník Miroslav Ferko z Centra experimentálnej medicíny SAV a z Ústavu pre výskum srdca SAV.

Sety už využíva takmer 100 škôl po celom Slovensku. Školy môžu informácie k ich získaniu nájsť na webe www.kreativnaveda.sk. Žiadne podmienky na to, aby sety získali spĺňať nemusia, a zatiaľ sú zadarmo vďaka podpore od ministerstva školstva.