Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vedci môžu špeciálnymi meraniami objavovať priestory v pyramídach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Z nových počítačových simulácií vyplýva, že pri odhadnutí rozmerov neznámej dutiny a pri veľmi presnom a opakovanom meraní je možné dutinu zachytiť aj z povrchu pyramídy.

Bratislava 27. júla (TASR) - Vedci môžu špeciálnymi meraniami objavovať skryté priestory v pyramídach. Slovenskí vedci pod vedením geofyzika Romana Pašteku z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave už dlhé roky pracujú na spôsoboch detekcie podpovrchových dutín. Svoje nové zistenia publikovali v časopise Journal of Archaeological Science: Reports. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Hľadanie podpovrchových dutín pomocou viacerých geofyzikálnych metód sa v praxi úspešne používa napríklad v archeológii. Na ich objavovanie vedci teraz otestovali merania pomocou súčasnej modernej gravimetrie. Tá sa zaoberá meraním tiažového poľa Zeme a je odvetvím geofyziky a geodézie. Na štúdii v archeologickom časopise pracovali slovenskí vedci spolu s kolegami z Česka a Nemecka.

Z nových počítačových simulácií vyplýva, že pri odhadnutí rozmerov neznámej dutiny a pri veľmi presnom a opakovanom meraní je možné dutinu zachytiť aj z povrchu pyramídy. Toto zistenie je významné pre odborníkov, ktorí sa venujú hľadaniu skrytých pohrebných komôr. "To, čo sa nám podarilo našimi simuláciami zistiť, je veľkou výzvou do budúcnosti. Bol by som veľmi rád, keby sa nám podarilo zúčastniť sa na projekte, v ktorom by sme naše odhady mohli overiť praktickými meraniami priamo na povrchu Veľkej pyramídy v Gíze," dodáva Pašteka.