Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vedci pochodovali k Národnej rade SR za záchranu SAV

Na snímke Pochod vedcov, ktorý zorganizovala iniciatíva Veda chce žiť 11. septembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Predseda SAV Pavol Šajgalík vyzval poslancov, aby nehlasovali za novelu zákona o SAV.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Priaznivci vedy na Slovensku, ale aj samotní vedci v utorok usporiadali protestný pochod za záchranu Slovenskej akadémie vied (SAV). Hodinu pred poludním vyšlo okolo 500 ľudí od Úradu vlády SR k Národnej rade (NR) SR. Dôvodom je situácia ohľadom zapísania inštitúcií SAV do registra verejných výskumných inštitúcií (VVI).



Predseda SAV Pavol Šajgalík vyzval poslancov, aby nehlasovali za novelu zákona o SAV. "Páni poslanci, do veľkej miery ste boli zmanipulovaní a preto vás vyzývam, aspoň jednu politickú stranu vládnej koalície, aby sa nepodieľala na tomto historickom podvode," vyhlásil Šajgalík pred parlamentom.

Zároveň kritizoval ministerstvo školstva za to, že odmietlo zverejniť stanovisko Generálnej prokuratúry (GP) SR zaslané rezortu školstva. Ministerstvo tento dokument zverejnilo v utorok. GP v ňom odporúča urýchlene o návrhoch SAV na zápis do registra rozhodnúť podľa štvrtej vety paragrafu 41, odsek 12 zákona o VVI. "Ak navrhovateľ v určenej lehote neodstráni nedostatky návrhu na zápis do registra alebo jeho príloh podľa rozhodnutia ministerstva školstva o prerušení konania, ministerstvo školstva konanie zastaví," píše sa v zákone. Šajgalík sa podľa jeho slov so znením tohto rozhodnutia GP zatiaľ neoboznámil.

Predseda odborového zväzu SAV Andrej Rusnák uviedol, že tu sa začína nepríjemná práca odborárov. "Rokovali sme s Konfederáciou odborových zväzov a právnici mi poradili snažiť sa zachovať kontinuitu pracovných vzťahov, ktorá je dôležitá, alebo, respektíve, ak by sme sa dostali do stavu, ktorý nastane, že sa budeme musieť registrovať inak, tak sa snažiť vyrokovať s predsedníctvom, budúcimi riaditeľmi ústavov, čo najlepšie podmienky," skonštatoval po zhliadnutí zverejneného rozhodnutia GP.

V prípade prelomenia veta prezidenta SR a opätovného schválenia zákona o vysokých školách, ktorého súčasťou je aj novela zákona o SAV, môže dôjsť k zrušeniu všetkých ústavov akadémie, tvrdí iniciatíva Veda chce žiť. "Parlament, keď prelomí veto prezidenta, tak budeme postupovať podľa tej novely zákona. Keď parlament veto prezidenta neprelomí, tak potom sa budeme veľmi intenzívne zaujímať o to, čo generálna prokuratúra odporučila a ako sa podľa toho zachovať," ozrejmil ďalší postup SAV Šajgalík. Po skončení pochodu sa niektorí z účastníkov rozhodli sledovať rokovanie parlamentu priamo na pôde NR SR.

K bratislavskému protestnému pochodu sa pripojili aj vedci v Košiciach, ktorí sa zhromaždili v aule SAV na Watsonovej ulici. Ako uviedli, takýmto spôsobom chcú podporiť kolegov v Bratislave, ktorí sa pochodom budú snažiť presvedčiť poslancov NR SR, aby nehlasovali za novelu zákona o SAV.