Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vedci zo SAV podporujú reformu ochrany prírody

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zdôraznili aj potrebu vychádzať z kompetentných a odborných znalostí, ktoré by sa mali aplikovať i pri obnovných alebo zmierňujúcich opatreniach.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) podporujú novelu zákona o ochrane prírody a krajiny i prevod štátnych pozemkov v chránených územiach pod správu Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. TASR o ich spoločnom stanovisku informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Zástupcovia vedeckej obce z biologicko-ekologickej sekcie ústavov SAV skonštatovali, že premyslené plánovanie a rozhodovanie vo veciach zachovania biodiverzity a prírodného prostredia je potrebné. Zdôraznili aj potrebu vychádzať z kompetentných a odborných znalostí, ktoré by sa mali aplikovať i pri obnovných alebo zmierňujúcich opatreniach.

"Je to práve ochrana diverzity a preferencia prirodzených adaptačných mechanizmov spoločenstiev rastlín a živočíchov, ako aj celých biotopov a ich súčastí, ktorá najlepšie vplýva na zmierňovanie klimatických zmien a udržanie zdravého životného prostredia, v ktorom sa človek môže rozvíjať a čerpať energiu," píše sa v spoločnom vyhlásení.

Výskumníci podľa slov hovorkyne upozorňujú, že rôznorodosť, druhová pestrosť a prirodzené procesy, ktoré by mali byť ochraňované a podporované primárne v národných parkoch, môžu byť účinne rozvíjané iba pod zjednoteným vedením podporeným vedeckými poznatkami a reálnymi dátami. "Toto by jednoznačne malo byť zabezpečované MŽP SR, ktoré má ochranu ekosystémov a prírode blízke hospodárenie primárne v náplni práce svojho rezortu," poznamenali.

Za nevyhnutný predpoklad efektívnej ochrany životného prostredia považujú víziu národných parkov riadených jediným ministerstvom dohliadajúcim na medzinárodné štandardy Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov.