Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vedec z Univerzity Komenského odhaľuje pôvod gekončíka nočného

Na snímke americký sukulent sedumrubrotinctub a uprostred jašter gekončik nočný z Afganistanu, foto z archívu. Foto: TASR/František Iván

Dáta ukázali, že evolúciu predka gekončíkov je možné odsledovať počas 50 miliónov rokov, keď sa oddelil od ostatných rodov.

Bratislava 16. februára (TASR) - Patrí medzi najčastejšie chované jaštery na svete a pritom až donedávna nebolo presne určené, odkiaľ pochádza populácia v zajatí. Gekončík nočný je tiež vyhľadávaným modelovým druhom medzi vedcami. Výskum, na ktorom sa zúčastnil Daniel Jablonski z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, teraz prvýkrát odpovedá na mnohé otázky o jeho pôvode. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Jašter rodu Eublepharis a najmä druh gekončík nočný sa ako vhodný modelový organizmus študuje už viac ako 50 rokov. Vedci vďaka jeho skúmaniu vedia odpovedať na rôzne otázky týkajúce sa plazov, ako je napríklad určenie pohlavia podľa teploty prostredia alebo telesná regenerácia.

Gekončík nočný sa v zajatí prvýkrát objavil v 60. rokoch 20. storočia. "Pri jeho popularite sa zdá neuveriteľné, že dodnes nebol presnejšie určený vzťah chovaných a prírodných populácií tohto ikonického jaštera. Nebolo napríklad známe, či v prírode druh predstavuje jednu evolučnú líniu alebo je jeho genetická diverzita vyššia," povedal Jablonski z Prírodovedeckej fakulty UK.
Na archívnej snímke z 19. januára 2005 deti pozorujú mláďa gekončíka nočného, ktorý žije v Indii, Iráne a Iraku.
Foto: TASR - Pavol Remiaš

V časopise Molecular Phylogenetics and Evolution vyšla v januári štúdia medzinárodného tímu vedcov z Indie, Pakistanu a USA, ktorého členom je aj zoológ Daniel Jablonski. Zoológ študuje plazy a obojživelníky práve v oblasti Pakistanu a počas niekoľkých ciest sa mu v spolupráci s Pakistanským múzeom prírodných vied podarilo získať porovnávací materiál. Vďaka nemu prvýkrát odpovedá na otázky evolúcie a pôvodu gekončíka.

Dáta ukázali, že evolúciu predka gekončíkov je možné odsledovať počas 50 miliónov rokov, keď sa oddelil od ostatných rodov. Nové dáta tiež odhalili, že druhov môže byť viac, ako sa predpokladalo.