Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vedecká konferencia bude venovaná vzniku samostatnej SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Na konferencii, ktorej iniciátorom je poslanec NR SR Anton Hrnko a nad ktorou prebral záštitu NR SR Andrej Danko, vystúpia účastníci udalostí, ktoré nasledovali po roku 1989.

Bratislava 21. november (TASR) – Samostatnej, suverénnej Slovenskej republike bude venovaná vedecká konferencia, ktorá sa uskutoční v utorok (27. 11.) o 13.00 h v Historickej budove Národnej rady (NR) SR. Jej hlavným cieľom je popísať procesy, ktoré spustila Nežná revolúcia a ktoré viedli k vzniku samostatnej republiky. TASR o tom informoval tlačový odbor Národnej rady (NR) SR.

"Práve v zasadacej sieni vtedajšej Slovenskej národnej rady na Župnom námestí, ktorá bude miestom konania budúcotýždňovej konferencie, poslanci na slávnostnom zasadnutí SNR dňa 17. júla 1992 prijali Deklaráciu o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Tá v súlade s právom národa na sebaurčenie vyhlásila zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverenity samostatnej SR v novom vznikajúcom štátoprávnom usporiadaní," uviedol tlačový odbor NR SR.

Prijatie Deklarácie malo podľa tlačového odboru NR SR následne výrazný vplyv aj na schvaľovanie a tvorbu znenia Ústavy SR. Konferencia priblíži aj spoločenskú a politickú situáciu, ktorá predchádzala prijatiu Deklarácie o zvrchovanosti, a zároveň aj samotný proces tvorby a prijatia Ústavy SR.

Na konferencii, ktorej iniciátorom je poslanec NR SR Anton Hrnko a nad ktorou prebral záštitu NR SR Andrej Danko, vystúpia účastníci udalostí, ktoré nasledovali po roku 1989. Medzi pozvanými vystupujúcimi hosťami sú Katarína Tóthová, Jaroslav Chovanec, Viliam Judák, Ivan Hudec, Marcela Gbúrová, Igor Uhrík, Martin Homza. Vystúpi aj vtedajší predseda SNR a jeden z tvorcov znenia Ústavy SR a bývalý prezident Ivan Gašparovič. Konferenciu zavŕši diskusia a spoločné vyhlásenie členov Vedeckého výboru konferencie.