Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vedecké parky by sa podľa D. Čaploviča mohli začať stavať v roku 2015

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Posudzovanie projektov vo výberovej komisii bolo záverečnou fázou prvého kola v dvojkolovom procese výberu projektov.

Bratislava 28. júna (TASR) – V piatich slovenských mestách by sa už v roku 2015 mohli začať stavať veľké vedecké parky za približne 340 miliónov eur z Operačného programu (OP) Výskum a vývoj.

Výberová komisia podporila projekty univerzít a pracovísk Slovenskej akadémie vied (SAV) v Košiciach, Žiline, Nitre, Trnave a Bratislave. "Ak sa podarí realizovať tých 340 miliónov eur konkrétnymi výstupmi technologických parkov k 1. júlu 2015, a ja sa na to teším, tak to bude veľký úspech SR," vyhlásil na dnešnom brífingu po rokovaní s eurokomisárom Johannesom Hahnom minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Projekty posudzovali v prvom kole dvojkolového procesu okrem slovenských aj zahraniční odborníci. "Mali sme tu medzinárodné zastúpenie, lebo na Slovensku sa každý s každým pozná," povedal minister. V komisii bol napríklad rektor Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne Petr Sáha či predseda Akadémie vied ČR Jiří Drahoš. "Komisia nezávisle posúdila projekty a ich úspešnosť. Takže stojím pevne na nohách a projekty, ktoré boli úspešné, sú skutočne kvalitné," podčiarkol Čaplovič. Hahn verí, že tieto prostriedky budú veľmi dobre využité a že sa prostredníctvom nich vytvorí lepšie prostredie pre výskum.

Podľa Hahna je miera doterajšieho čerpania európskych zdrojov z OP Výskum a vývoj na úrovni 23 percent, pričom miera zazmluvnenia je vyššia. Čaplovič informoval, že po realizovaní výziev vo výške spomínaných 340 miliónov eur v programe zostane asi 17 miliónov na menšie projekty.

Posudzovanie projektov vo výberovej komisii bolo záverečnou fázou prvého kola v dvojkolovom procese výberu projektov. Ministerstvo by malo v blízkom čase spustiť druhé kolo výzvy, v rámci ktorej budú inštitúcie s úspešnými projektmi žiadať o nenávratný finančný príspevok. Prostriedky tak zrejme dostanú Technická univerzita a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Žilinská univerzita, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Slovenská technická univerzita v Bratislave, ale aj jej Materiálovotechnologická fakulta, ktorá sídli v Trnave, bratislavská Univerzita Komenského i Slovenská akadémia vied a jej pracoviská.