Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vedenie FIIT STU očakáva sfunkčnenie senátu, akceptuje výsledky volieb

Na snímke dekan Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) Ivan Kotuliak. Foto: TASR Jaroslav Novák

Spory na FIIT STU trvajú už niekoľko mesiacov, pričom sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývala dekanka Mária Bieliková.

Bratislava 5. júna (TASR) - Vedenie Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave očakáva po štvrtkových (4. 6.) voľbách sfunkčnenie fakultného senátu. Do fakultného senátu boli podľa výsledkov zverejnených na stránke FIIT STU zvolení Anna Bou Ezzeddine, Ján Lang, Peter Kapec a Pavol Helebrandt.

Dekan FIIT STU Ivan Kotuliak ešte pred zverejnením výsledkov avizoval, že ich vedenie fakulty bude plne rešpektovať. "Teším sa, že po takmer roku od vzdania sa mandátov kolegov z opačného názorového spektra bude konečne sfunkčnený akademický senát našej fakulty. Chcem veriť, že bude pokojne a dlhodobo vykonávať svoju činnosť," povedal Kotuliak.

Rokovania z posledných dní pred voľbami do fakultného senátu medzi rektorom univerzity, predsedom Akademického senátu STU, vedením FIIT STU, nespokojnými študentmi a zástupcami nespokojných zamestnancov zatiaľ podľa Moniky Karoliovej, poverenej zastupovaním Kotuliaka, nepriniesli dohodu. Vedenie fakulty však verí, že po oznámení výsledkov volieb nastúpia na cestu k nájdeniu konštruktívneho riešenia situácie na fakulte.

"S poľutovaním konštatujeme, že posledný súboj o férovú a morálne nezhýralú fakultu sme prehrali," komentovali výsledky volieb členovia štrajkového výboru. Ako uviedli, nevedia si predstaviť, že takýto výsledok volieb prinesie upokojenie situácie na FIIT STU. "V našich mysliach rezonuje morálna dilema, či vôbec možno pod takýmto vedením pokračovať, máme problém sa na takomto fungovaní akademickej inštitúcie ďalej podieľať a legitimizovať tým neetické (a možno aj protiprávne) kroky dekana," skonštatovali.

Spory na FIIT STU trvajú už niekoľko mesiacov, pričom sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývala dekanka Mária Bieliková. Následné rokovanie s cieľom upokojenia situácie prinieslo niekoľko dohôd, no situácia sa aj tak úplne neupokojila. Časť zamestnancov fakulty vstúpila do štrajku na začiatku letného semestra 17. februára a následne štrajkovali každý pracovný deň. Štrajk prerušila až mimoriadna situácia v súvislosti s novým koronavírusom.