Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Vedenie NS SR považuje budovanie dôvery ľudí v súdnu moc za kľúčové

Na archívnej snímke podpredsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Andrea Moravčíková. Foto: TASR - Jakub Kotian

K posilneniu dôvery v súdny systém má potenciál prispieť inštitút kvalitnej zjednocovacej činnosti, skonštatovala podpredsedníčka NS SR Andrea Moravčíková.

Bratislava 20. júla (TASR) - Vedenie Najvyššieho súdu (NS) SR považuje za kľúčové budovanie dôvery ľudí v súdnu moc ako posilnenie vnímania nezávislosti súdov. Súdy preto musia rozhodovať zákonne, spravodlivo a zrozumiteľne pre ľudí. Na stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou to uviedol predseda NS SR Ján Šikuta. Poukázal aj na silnú potrebu dobre odôvodnených a zrozumiteľných rozhodnutí pre občanov.

K posilneniu dôvery v súdny systém má potenciál prispieť inštitút kvalitnej zjednocovacej činnosti, skonštatovala podpredsedníčka NS SR Andrea Moravčíková. Predvídateľnosťou súdnych rozhodnutí môžu podľa nej dosiahnuť zníženie súdivosti, a tým aj skrátenie dĺžky súdnych konaní. Z tohto dôvodu chce vedenie Najvyššieho súdu v blízkej dobe vytvoriť tzv. zjednocovacie senáty.

Šikuta sa s prezidentkou rozprával o potrebe personálneho zastabilizovania NS SR po vytvorení Najvyššieho správneho súdu, ako aj o materiálno-technického zabezpečenia chodu Najvyššieho súdu. Čaputovú informoval o spolupráci s justičnými inštitúciami a budovaní kvalitných interinštitucionálnych vzťahov na domácej aj zahraničnej pôde.