Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Velič: Strana Za ľudí sa sústredí na to, aby koalícia ostala jednotná

Na snímke štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Dušan Velič odpovedá na otázky novinárov po stretnutí predstaviteľov koalície, ktoré sa konalo vo vládnom hoteli Bôrik v Bratislave v piatok 12. augusta 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Politika je podľa Veliča vždy o kompromisoch. Podčiarkol potrebu jednoty aj vzhľadom na aktuálnu ekonomickú krízu.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Strana Za ľudí sa sústredí na to, aby ostala koalícia jednotná a našla riešenie krízy. Deklarovali to predstavitelia strany Viera Leščáková a Dušan Velič po piatkovom rokovaní v bratislavskom vládnom hoteli Bôrik. Velič uviedol, že všetky strany sa snažia vytvoriť podmienky pre SaS, aby vo vláde zotrvala a rovnako chcú zotrvanie štvorlístka.

"Strana Za ľudí sa bude sústrediť na to, aby sme ostali jednotní a našli riešenia. Ak nám jeden z partnerov dáva isté podmienky, ktoré sú až možno politicky nesplniteľné, pripadá nám to ako exit stratégia alebo úniková stratégia, ktorú nechápem," poznamenal. Považuje za dôležité stretávať sa. Politika je podľa jeho slov vždy o kompromisoch. Podčiarkol potrebu jednoty aj vzhľadom na aktuálnu ekonomickú krízu.

Leščáková hodnotí pozitívne, že SaS prišla na piatkové rokovanie i to, že sa strany zídu opäť budúci týždeň. "Keď raz prijmem zodpovednosť vládnutia, ťarchu zodpovednosti, tak si myslím, že ju mám niesť štyri roky, a nie keď sa situácia veľmi zhorší, a treba povedať, že nosné ministerstvo, ktoré bude riešiť energetickú krízu, je ministerstvo hospodárstva, vtedy vidím najnevhodnejší čas na to, aby minister hospodárstva utekal z boja a utekal z vlády," povedala. Považuje za veľmi dôležité stabilne dovládnuť v štvorkoalícii.


Čo sa týka zotrvania lídra OĽANO Igora Matoviča na poste ministra financií, strana Za ľudí tu podľa Veliča nie je na to, aby kádrovala, alebo robila personálne zmeny. Nepovedal, či s Matovičom majú problém, ani či si myslí, že robí dobre svoju prácu. Poukázal na rozloženie síl a postavenie Matoviča ako lídra OĽANO.



Leščáková dodala, že postoj OĽANO je jasný. Poznamenala, že strana Za ľudí v konflikte SaS a OĽANO nefiguruje a hodnotiť môžu akurát celkovú prácu rezortu financií pod vedením Matoviča. Ak by mala povedať, či má ostať vo vedení ministerstva na základe faktov, odpovedala by áno. Argumentovala pritom napríklad výsledkami prezentovanými štátnym tajomníkom rezortu financií Marcelom Klimekom z minulého týždňa.

Strana doplnila, že premiér Eduard Heger (OĽANO) predostrel viaceré konštruktívne návrhy na zmenu pravidiel fungovania koalície. V súvislosti so SaS podotkla, že liberáli chcú požívať všetky výhody opozície aj koalície, teda nemať zodpovednosť, neriešiť problémy krajiny, ale sa iba politicky posilňovať na prebiehajúcej energetickej a inflačnej kríze v Európe. "Strana Za ľudí takýto postoj odmieta a aj v takejto ťažkej situácii bude presadzovať zodpovedné riešenia," dodali z tlačového oddelenia strany.