Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Kedy udrie zima plnou silou?

Ilustračné foto. Foto: TASR Miroslava Mlynárová

Prečítajte si, aké počasie nás čaká najbližšie dni.

Bratislava 10. januára (Teraz.sk/TASR) - Mínusové teploty sa na väčšine Slovenska podpísali pod zľadovatené chodníky a cesty, čo si odniesla nejedna zlomená noha či ruka a nejedno auto skončilo kvôli tomu mimo cesty. Keby sme však chceli aktuálnu zimu hodnotiť, rozhodne by sme nehovorili o extrémnej.

A najbližšie dva týždne sa to pravdepodobne nezmení. Nemalo by sa výraznejšie ochladiť a ani sneh nás nezasype. Predpovede sú zatiaľ podľa meteorológov z tohto pohľadu skôr pesimistické. Najmä pre juhozápad krajiny má byť poriadna zima v závere januára a vo februári skôr raritou.

Presnosť predpovede je však najvyššia v aktuálnom čase a čím ďalej do budúcnosti, tým viac sa znižuje."Je zrejmé, že v predpovedi modelov na obdobie od približne 15. januára je už dosť veľká miera neistoty. Treba veriť, že sa to ešte zmení a poriadne mrazy aj so snehom na celom území ešte do konca februára prídu," uviedol SHMÚ.

SOBOTA 11.1.2020
Polooblačno až oblačno, na severe snehové prehánky.
Minimálna nočná teplota: -1/-6 °C
Maximálna denná teplota: 0/5 °C
Vietor: SZ, 10-25 km/h

NEDEĽA 12.1.2020
Polooblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: -4/-9 °C
Maximálna denná teplota: 1/6 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

PONDELOK 13.1.2020
Oblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: -3/-8 °C
Maximálna denná teplota: 0/5 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

UTOROK 14.1.2020
Oblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: -2/-7 °C
Maximálna denná teplota: -1/4 °C
Vietor: J, 15-25 km/h

STREDA 15.1.2020
Polooblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: -1/-6 °C
Maximálna denná teplota: 1/6 °C
Vietor: J, 10-25 km/h

ŠTVRTOK 16.1.2020
Zamračené, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: 0/-5 °C
Maximálna denná teplota: 0/5 °C
Vietor: J, 5-20 km/h

PIATOK 17.1.2020
Oblačno až zamračené, na západe dážď.
Minimálna nočná teplota: 1/-4 °C
Maximálna denná teplota: 1/6 °C
Vietor: J, 10-25 km/h
Zdroj: meteo.sk

Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk



Zima slabá, ale kĺže sa riadne


Chirurgie v slovenských nemocniciach vo viacerých častiach Slovenska sa nezastavia. Kvôli zamrznutým chodníkom nemajú núdzu o zlomeniny.

V UNLP Košice po páde na ľade ošetrili za necelé dva dni vyše 280 ľudí
Dokopy 239 ľudí ošetrili počas štvrtka (9. 1.) v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach v súvislosti s poľadovicou na cestách a chodníkoch. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková s tým, že z toho 22 hospitalizovali. Ďalší zranení pribúdali aj v piatok. Takýto nápor v súvislosti s počasím nemocnica neeviduje niekoľko rokov.

Zlomená noha
Foto: TASR - Oliver Ondráš


„Viacerí z poranených už absolvovali operačný zákrok, ďalší stále čakajú na operáciu,“ uviedla. Podľa jej slov sú najčastejšími diagnózami zlomeniny členka, zápästia, poranené ramená, kolená, hlavy či narazené chrbtice. "Na operačnej sále najčastejšie skončili pacienti so zlomeninami krčka stehennej kosti či so zlomenými členkami,“ povedala.

Situácia na urgentných príjmoch bola podľa jej slov hektická aj v piatok, pričom od rána ošetrili 48 osôb po páde na ľade. „Jedna osoba ostáva hospitalizovaná, ďalšie čakajú na potrebné ošetrenie, teda číslo prijatých na hospitalizáciu sa môže zvýšiť. Viacerí pacienti ešte aj dnes pri vyšetrení uvádzajú, že úraz sa im stal včera,“ spresnila Vaněková.

Úrazy aj v Žilinskom kraji
Na urgentnom príjme a úrazovej chirurgii vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline ošetrili len vo štvrtok viac ako dve desiatky pacientov s úrazmi po páde na klzkom povrchu. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Doplnila, že desať akútnych úrazov si vyžiadalo operačný zákrok. "Ide o ťažké zlomeniny, prevažne dolných končatín. Vážny bol tiež úraz hrudníka, kde si pacient pri páde zlomil rebrá," uviedla hovorkyňa nemocnice.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/František Iván


V Žiline nasadili v súvislosti so silnou poľadovicou na zimnú údržbu všetky vhodné mechanizmy. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka cesty sú zjazdné, pričom zjazdnosť a posýpanie chodníkov sa rieši priebežne.

Doplnil, že počas zimnej sezóny je v pohotovosti nasadených šesť veľkých a päť malých sypačov s radlicami, štyri traktory, dva UNC nakladače a v prípade potreby ďalšie mechanizmy. "Treba brať do úvahy skutočnosť, že keď prší, stroje posýpajú menej frekventovane, keďže dážď soľ hneď zmyje. Rovnako je dôležité pripomenúť, že pri starostlivosti o cesty a chodníky sa pracovníci zimnej údržby sústreďujú najprv na frekventované úseky, trasy MHD, chodníky v centre mesta a cesty na sídliskách, chodníky pri školách, verejných inštitúciách a podobne. Pri stanovovaní významu cesty či chodníka sa prihliada aj na potreby zásobovania obyvateľstva, zabezpečovanie zdravotnej a požiarnej služby, ako aj iné spoločensky odôvodnené záujmy," podotkol hovorca mesta Žilina.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Kapusta


Počas poľadovice použili v Humennom 66 ton posypovej soli
V rámci zimnej údržby použili Technické služby (TS) mesta Humenné pre poľadovicu vo štvrtok (9. 1.) 66 ton posypovej soli. Ako pre TASR potvrdil riaditeľ TS Milan Kuruc, posypové vozidlá ošetrili počas dňa a noci mestské komunikácie štyrikrát.

S údržbou chodníkov a 46 kilometrov mestských ciest začali podľa jeho slov o 3.30 h. Do 15.00 h použili tri posypové vozidlá počas troch výjazdov 60 ton posypovej soli, ďalších šesť počas podvečernej a nočnej údržby.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Ako uviedol, aj napriek nepretržitej údržbe sa TS stretli s kritikou zo strany obyvateľov. "Ospravedlňujem sa občanom mesta, že sa nám nedarilo naplniť ich očakávania. Musia však pochopiť, že máme prioritné úseky, ktorým musíme venovať zvýšenú pozornosť," povedal. Ako dodal, sú nimi kopcovité ulice na Poľane a Majakovského ulica, ako aj nástupištia autobusových zastávok a tiež okolia materských a základných škôl. 66 ton posypovej soli

V Košickom kraji zaznamenali vo štvrtok viac ako 130 dopravných nehôd
Celkovo 130 dopravných kolízií zaevidovala polícia v Košickom kraji vo štvrtok do 14.45 h. Zvýšený počet udalostí súvisí so situáciou na cestách vzhľadom na zhoršené poveternostné podmienky - poľadovicu. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Jana Mésarová, išlo o dopravné nehody, respektíve škodové udalosti.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


„Najviac ich bolo v okrese Košice (37), okrese Trebišov (29), kde sa podľa doterajších zistení pri kolíziách ľahko zranili dve osoby a na cestách v okrese Košice-okolie došlo k 26 udalostiam. Podľa doterajších zistení rovnako dve osoby utrpeli ľahké zranenia. V ostatných okresoch Košického kraja sa kolízie zaobišli bez zranení,“ spresnila.

V Tatrách sa zrazilo 17 áut

Na diaľnici D1 za Spišským Štvrtkom sa stala hromadná nehoda, pri ktorej sa 5. januára zrazilo viacero áut, dodávky i autobus. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove pre TASR uviedol, že v smere na Poprad je pre nehodu diaľnica uzavretá.

Na diaľnici D1 za Spišským Štvrtkom sa stala hromadná nehoda, pri ktorej sa zrazilo viacero áut, dodávky i autobus. Na snímke pohľad na hromadnú dopravnú nehodu na ďiaľnici D1 neďaleko Popradu 5. januára 2020.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


"Na 334 kilometri sa zrazilo 17 osobných áut, dve dodávky a jeden autobus. Podľa predbežných informácií sa na mieste ľahko zranili dve osoby," informoval operačný dôstojník s tým, že na mieste zasahuje 14 hasičov z Levoče, Popradu a Prešova so siedmimi kusmi techniky.

Katarína Križanová z Prezídia HaZZ doplnila, že v čase nehody sa vo vozidlách nachádzalo celkom 41 účastníkov. "Na miesto udalosti bol vyslaný aj evakuačný autobus HaZZ, v ktorom účastníci nehody nájdu dočasne svoje útočisko. Na mieste zasahujú príslušníci z Levoče, Popradu, Beharoviec, Prešova a z Vysokých Tatier," informovala Križanová. Polícia nehodu dokumentuje, zároveň žiada vodičov, aby boli na cestách opatrní a navzájom voči sebe ohľaduplní.

Situáciu na cestách vo viacerých regiónoch od rána komplikuje sneženie a miestami aj silný vietor. Viacerí vodiči upozornili na sociálnej sieti na problémy najmä v okolí Kežmarku, Popradu, Vysokých Tatier, ale tiež Spišskej Novej Vsi. Komplikácie hlásia i z Liptova a Turca, ale taktiež z okolia Hronského Beňadiku.