Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Omrznú nám počas silvestrovskej noci uši?

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na prelome rokov 2019/2020.

Bratislava 30. decembra (Teraz.sk/TASR) - Počas silvestrovskej noci sa davy ľudí tradične vyhrnú von. Ak nie do mesta na námestie, tak aspoň pred dom či na balkón... Treba počítať s tuhým nočným mrazom, alebo skôr blatom pod nohami?

Posledný tohtoročný týždeň sme začali poriadne mrazivo. V pondelok ráno v Oraviciach v okrese Tvrdošín namerali meteorológovia mínus 15,2 stupňa Celzia. V nedeľu (29. 12.) v Hurbanove po 17 dňoch opäť mrzlo. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. Čakajú nás mrazy aj na prelome rokov?

Mráz nám však líca dlho štípať nebude. Už na Silvestra by sa malo celkom otepliť. Kabáty však do skríň odkladať nebudeme. "Vzduch bude nad našim území najteplejší na Silvestra. V pondelok očakávame teploty stále okolo 0 °C, no v utorok bude už od +2 do +8 °C. V stredu sa prechodne ochladí, no citeľne len na severe, kde teploty klesnú opäť na nulu. Na zvyšku územia bude od +1 do +4 °C," uvádza portál imeteo.

Podľa meteoinfo.sk maximá teploty vzduchu počas Silvestra 2019 "dosiahnu hodnoty zväčša z intervalu 1 až 5 °C, na západe to bude až do 8 °C. V niektorých krajne severovýchodných lokalitách môže teplota vzduchu zostať tesne pri nule."

Začiatkom nového roka by sme sa postupne mohli cez deň dostať do plusových teplôt.

PONDELOK 30.12.2019
Polooblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: -4/-9 °C
Maximálna denná teplota: -2/3 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

UTOROK 31.12.2019
Oblačno, na severe snehové prehánky.
Minimálna nočná teplota: 1/-4 °C
Maximálna denná teplota: 0/5 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

STREDA 1.1.2020
Jasno až polooblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: 0/-5 °C
Maximálna denná teplota: -1/4 °C
Vietor: S, 15-25 km/h

ŠTVRTOK 2.1.2020
Oblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: -1/-6 °C
Maximálna denná teplota: -1/4 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

PIATOK 3.1.2020
Jasno až polooblačno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: 0/-5 °C
Maximálna denná teplota: 1/6 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

SOBOTA 4.1.2020
Oblačno, na severe a východe snehové prehánky.
Minimálna nočná teplota: 0/-5 °C
Maximálna denná teplota: 0/5 °C
Vietor: SZ, 10-25 km/h

NEDEĽA 5.1.2020
Prevažne polooblačno, na severe snehové prehánky.
Minimálna nočná teplota: -1/-6 °C
Maximálna denná teplota: -3/2 °C
Vietor: S, 15-25 km/h
Zdroj: meteo.sk

Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk



Pozor na pyrotechniku, zranenie môže spôsobiť aj lampión šťastia


Ilustračné foto.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Pyrotechnika, výbuchy, svetelné záblesky a dym majú okrem malých detí a citlivých ľudí negatívne dôsledky aj pre zvieratá. Zvukový efekt ohňostroja dosahuje hodnotu až 150 decibelov a podľa zástupcov organizácie Ochrana dravcov na Slovensku vystrašené zvieratá utekajú z oblastí, kde sa predtým zdržiavali, napríklad preč od kŕmidiel.

„Ohňostroj spôsobil masový prelet desiatok tisíc vtákov, ktorý bol dokonca viditeľný na radaroch. Vyplašené a zmätené jedince reagovali pudovo, snažili sa uniknúť do bezpečia,“ priblížil Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku zistenia holandských vedcov z článku vo vedeckom časopise Behavioral Ecology, ktorý sa venoval správaniu vtákov počas silvestrovského ohňostroja.

„Splašené vtáctvo v panike často naráža do prekážok, ktorým sa v tme nedokáže vyhnúť. V roku 2013 v Prahe počas ohňostroja labute narazili do trolejového vedenia a padali priamo pred očami divákov,“ hovorí Veselovský. „Jedna zomrela na mieste, druhá sa zrejme utopila vo Vltave a tretia skončila v rehabilitačnej stanici,“ informoval.

Vážne zranenia a úhyny môžu spôsobiť aj lampióny šťastia. V dôsledku stresu tiež vtáky prichádzajú o tukové, respektíve energetické zásoby, ktoré sú nevyhnutné pre prežitie v chladnom období roka. Po nájdení zraneného alebo vysileného vtáčaťa treba okamžite kontaktovať odborníkov a zabezpečiť mu kvalifikovanú pomoc. „Ak nemá žiadne vonkajšie zranenia a náraz nebol veľmi silný, správnym postupom ho môžeme zachrániť,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka Ochrany dravcov na Slovensku Lucia Deutschová. „Jedinca umiestnime do kartónovej škatule, ktorú vystelieme napríklad servítkami, kuchynskými utierkami, suchými čistými handričkami a podobne. Škatuľu zavrieme tak, aby vtáča malo prístup vzduchu. V žiadnom prípade mu nedávame potravu, ak reaguje, stačí len trochu navlhčiť zobáčik,“ hovorí Deutschová. V tichu a tme sa podľa nej vtáky spamätajú spravidla do dvoch hodín a vitálne vtáča by mal človek vypustiť najlepšie na mieste, kde ho našiel. „Aj počas sviatkov by mala fungovať pohotovostná služba Štátnej ochrany prírody SR a poradia tiež v záchranných staniciach,“ dodala.

Ilustračná snímka
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Pre ohľaduplnú oslavu príchodu nového roka ochranári odporúčajú namiesto hlučných delobuchov a ohromujúcich svetelných efektov zvoliť napríklad prskavky alebo sviečky, ktoré nerobia hluk ani nevypúšťajú do prostredia toxické látky. V prípade použitia pyrotechniky Deutschová radí vybrať si tú s malým dosahom a nepoužívať ju v blízkosti lokalít, kde sa môže ukrývať vtáctvo alebo iné zvieratá. Teda vyhnúť sa porastom stromov či kríkov, nezamrznutým vodným plochám, parkom, cintorínom, záhradám a ďalším miestam, ktoré živočíchy využívajú na odpočinok. „Pozorne dodržiavajte návod na použitie pyrotechniky, ktorú sa chystáte použiť. Tieto pokyny často obsahujú aj zásady pre ochranu domácich zvierat a voľne žijúcich živočíchov,“ uzavrela Deutschová.