Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Náhle sa výrazne ochladí. Na ako dlho?

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 6. februára (Teraz.sk/TASR) – Hoci sa na začiatku víkendu ochladí a čakajú nás studené noci, dlhšie trvajúcu zimu v najbližších februárových dňoch už nemožno čakať. O čosi nádejnejšie to vyzerá so snežením v horských polohách, a tak si môžu prísť na svoje lyžiari počas blížiacich sa jarných prázdnin.

Výrazne ochladiť by sa malo na viacerých miestach Slovenska už v noci z piatka na sobotu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dokonca vydal výstrahu prvého stupňa pred mrazmi. Ako však pre TASR povedal klimatológ Pavol Faško zo SHMÚ, toto ochladenie bude len krátkodobé.

„Pri tomto ochladení zohrá významnú úlohu utíšenie vetra, ktorý fúkal v predošlých dňoch, a tiež čerstvo napadaný sneh. Keď sa za takýchto okolností vyjasní, tak teplota v prízemnej vrstve vzduchu ide veľmi výrazne dole,“ uviedol Pavol Faško.

V studenom vzduchu, ktorý začal prúdiť na Slovensko, sa ochladilo najmä vo vyšších horských polohách. Napríklad na Lomnickom štíte v stredu ráno klesla ortuť teplomera na mínus 20,5 stupňa Celzia, čo je dosiaľ vôbec najnižšia teplota nameraná počas tohtoročnej zimy na území SR.

„Vo vysokohorských polohách zvykne zima z hľadiska teplotných podmienok vrcholiť neskôr, než v ostatných oblastiach, takže sa nedá vylúčiť, že tieto mrazy ešte budú prekonané. Teploty blížiace sa povedzme k mínus tridsiatim stupňom však už asi nemožno túto zimu očakávať. Faktom tiež je, že období so studeným počasím bolo počas zimy málo a najmä boli veľmi krátke, doslova niekoľkodňové. Podobne to bude aj tento raz. Už v druhej polovici víkendu sa opäť začne otepľovať a ani v najbližších dňoch sa nedá očakávať žiadne dlhšie ani výraznejšie ochladenie,“ vysvetlil Faško.

Bude opäť fúkať


V priebehu budúceho týždňa bude smerom od Atlantického oceánu do Európy postupovať ďalšia hlboká tlaková níž. Mala by však putovať severnejšou dráhou v porovnaní s nížou, ktorá tento týždeň prechádzala priamo cez územie Slovenska a zapríčinila silný vietor.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


„Táto níž nás určite ovplyvní a budú k nám postupovať poveternostné fronty. A hoci budú smerovať viac do Škandinávie a Pobaltia, vyvolajú na Slovensku v nasledujúcom týždni veľmi nestabilné počasie. Treba teda opäť rátať aj so silným vetrom,“ doplnil Faško.

Naoko neveľmi atraktívna predpoveď počasia je podľa Faška aspoň čiastočne dobrou správou pre tých, ktorí sa chystajú počas blížiacich sa jarných prázdnin lyžovať. V stredných a vysokých horských polohách by totiž mal pribudnúť nový sneh.

Výška snehovej pokrývky na Lomnickom štíte dosiahla vo štvrtok ráno 162 centimetrov, na Chopku 147 cm, na Štrbskom Plese 62 cm, v Oravskej Lesnej 18 cm a v Podolínci 11 cm. Nižšie polohy a juh Slovenska ostávajú bez snehu, čo sa s veľkou pravdepodobnosťou už ani nezmení. I keď pri súčasných výkyvoch počasia sa podľa Faška nedajú vylúčiť krátkodobé snehové kalamity.

SOBOTA 8.2.2020
Slnečno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: -4/-9 °C
Maximálna denná teplota: 1/6 °C
Vietor: J, 5-20 km/h

NEDEĽA 9.2.2020
Slnečno, miestami hmla.
Minimálna nočná teplota: -2/-7 °C
Maximálna denná teplota: 2/7 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

PONDELOK 10.2.2020
Premenlivá oblačnosť, prehánky.
Minimálna nočná teplota: 1/-4 °C
Maximálna denná teplota: 4/9 °C
Vietor: j, 15-25 km/h

UTOROK 11.2.2020
Premenlivá oblačnosť, prehánky.
Minimálna teplota: 2/-3 °C
Maximálna teplota: 2/7 °C
Vietor: Z, 20-30 km/h

STREDA 12.2.2020
Polooblačno.
Minimálna teplota: 2/-3 °C
Maximálna teplota: 0/5 °C
Vietor: SZ, 15-30 km/h

ŠTVRTOK 13.2.2020
Oblačno.
Minimálna teplota: 0/-5 °C
Maximálna teplota: 0/5 °C
Vietor: S, 10-20 km/h

PIATOK 14.2.2020
Slnečno, miestami hmla.
Minimálna teplota: -2/-7 °C
Maximálna teplota: 0/5 °C
Vietor: S, 10-20 km/h
Zdroj: meteo.sk

Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk



Február nadpriemerne teplý


Silný vietor, ktorý zasiahol Slovensko v utorok, sa spolu s tlakovou nížou presúval do východnejších oblastí Slovenska. A hoci v stredu od západu začínal veľmi pomaly slabnúť, práve v tento deň spôsobil v Myjave tragédiu, ktorá si vyžiadala život 4-ročného dieťaťa. Ako sa vyjadril Pavol Faško, nebezpečný je nielen silný ale aj dlhotrvajúci vietor.

Zásah hasičov pri popadaných stromov.
Foto: HaZZ/Facebook


V Košiciach dosiahla v stredu rýchlosť vetra v nárazoch až 90 km/h a v Poprade a v Trebišove 79 km/h. Ešte aj na bratislavskej Kolibe, kde v utorok dosiahli nárazy vetra rýchlosť 108 km/h, namerali aj v stredu hodnoty do 90 km/h. V Hurbanove to bolo 86 km/h a v Kuchyni 76 km/h. Vytrvalo fúkalo aj vo vysokohorských polohách. Napríklad na Chopku mali v stredu nárazy vetra rýchlosť 133 km/h a ešte vo štvrtok večer 119 km/h. na Lomnickom štíte to bolo 122 km/h. Vo štvrtok sa rozfúkalo opäť aj na Kolibe a vietor dosiahol rýchlosť 83 km/h.

„Nechcem predbiehať, ale z celkového pohľadu – podľa toho, aký vývoj počasia sa dá predpokladať do polovice tohto mesiaca – sa aj február zatiaľ vyvíja ako nadpriemerne teplý. Jeho druhá polovica potom ukáže, či nebude vôbec jeden z najteplejších,“ dodal klimatológ Pavol Faško zo SHMÚ.