Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Čaká nás zamračená obloha, dážď a sneženie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 28. februára (Teraz.sk) - Silný vietor a sneženie priniesol na viaceré časti Slovenska piatok. Podobné počasie nás čaká aj cez víkend, kedy by malo byť skôr zamračené. Vo vyšších polohách môžeme rátať so snehom, v nižších to sa môže byť dážď.

Predpovede vyzerajú tak, že slnečných lúčov si veľa neužijeme ani počas týždňa. Aj keď teploty by mali byť celkom príjemné a mrazom sa opäť viac-menej vyhneme.

SOBOTA 29.2.2020
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 0/-5 °C
Maximálna teplota: 4/9 °C
Vietor: J, 15-30 km/h

NEDEĽA 1.3.2020
Zamračené, dážď, vo vyšších polohách sneženie.
Minimálna teplota: 4/-1 °C
Maximálna teplota: 4/9 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

PONDELOK 2.3.2020
Zamračené, na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 3/-2 °C
Maximálna teplota: 5/10 °C
Vietor: SZ, 15-30 km/h

UTOROK 3.3.2020
Zamračené, občasný dážď.
Minimálna teplota: 4/-1 °C
Maximálna teplota: 5/10 °C
Vietor: Z, 10-25 km/h

STREDA 4.3.2020
Oblačno.
Minimálna teplota: 3/-2 °C
Maximálna teplota: 4/9 °C
Vietor: S, 15-30 km/h

ŠTVRTOK 5.3.2020
Polooblačno.
Minimálna teplota: 3/-2 °C
Maximálna teplota: 4/9 °C
Vietor: JV, 10-25 km/h

PIATOK 6.3.2020
Oblačno.
Minimálna teplota: 6/11 °C
Maximálna teplota: 3/-2 °C
Vietor: J, 10-25 km/h

Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk



Sneh na cestách


Po piatkovom nočnom a rannom snežení v regiónoch Novohrad a Gemer stále zostáva na severe regiónov na mnohých cestách čerstvý, kašovitý alebo utlačený sneh v hrúbke jedného až troch centimetrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky.

S utlačeným snehom hrubým dva až tri centimetre musia vodiči rátať na horských priechodoch Zbojská pri Tisovci a Javorina pri Muráni, ktoré spájajú Gemer s Horehroním. Čerstvý sneh s hrúbkou tri centimetre je na horských priechodoch Dobšiná v Rožňavskom okrese a Chorepa v Rimavskosobotskom okrese.

V južnej časti Gemera a Novohradu sú podľa SSC vozovky ciest už len mokré vrátane hlavného južného ťahu I/16.

V Košickom samosprávnom kraji vyrazilo na cesty 45 sypačov


Na území Košického kraja začalo v noci zo štvrtka (27. 2.) na piatok snežiť, a to najprv v okolí Spišskej Novej Vsi a Gemera, nad ránom už aj v Košiciach a okolí. „Správa ciest KSK preto už v noci začala s preventívnym posypom ciest a neskôr pluhovaním,“ uviedla s tým, že do piatkového rána mali cestári dokopy 91 výjazdov. Najviac ich bolo na území Spišskonovoveského okresu (23). Spolu 14 výjazdov bolo v okolí Michaloviec a v okresoch Rožňava a Trebišov ich zrealizovali po 13.



Uzavreté horské prieschody


Dopravu na cestách v Prešovskom kraji od piatkového rána komplikovalo husté sneženie. Polícia uzatvorila pre nákladnú dopravu horský priechod Vernár na ceste I/66.

"Prvé výjazdy sme mali už od štvrtka (27. 2.) od 21. hodiny, začalo to v okolí Humenného a pokračovalo to ďalej. Vo výkone je všetka dostupná technika, ktorá jazdila už počas celej noci, a aj aktuálne máme vo výkone 82 sypačov v rámci celého kraja," priblížil situáciu dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Štofko. V nižších polohách sú cesty momentálne mokré, niekde je kašovitá vrstva snehu, vo vyšších polohách sú zasnežené.



Za 24 hodín (štvrtok, piatok) cestári v kraji posypali okolo 6200 kilometrov ciest, viac ako 4100 kilometrov ciest prepluhovali a spotrebovali na úpravu 420 ton soli a 380 ton intertného materiálu.

Horský priechod Donovaly z dôvodu utlačeného snehu uzatvorili v piatok pre všetku dopravu. Informovala o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk. Uzatvorený úsek bol aj na horskom priechode Šturec, avšak tam iba pre vozidlá nad desať metrov z dôvodu kašovitého snehu. Pre zlú zjazdnosť boli podľa Zelenej vlny RTVS uzavreté pre nákladné autá aj Kremnické Bane.