Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Budeme mať na Slovensku stredomorskú klímu?

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Bratislava 1. mája (Teraz.sk) - Aj keď v závere apríla na viacerých miestach Slovenska pršalo a podľa predpovede možno prehánky čakať i počas prvých májových dní, výrazný deficit vlahy bude pretrvávať aj naďalej.

„Takmer každoročne sa v teplom polroku od apríla do septembra vyskytujú viac či menej dlhé periódy sucha. Pritom často nastupujú už v prvej polovici jari, kedy sú zrážky dôležité v čase začiatku vegetačného obdobia a tiež výrazne ovplyvňujú rast poľnohospodárskych plodín,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Na mnohých miestach pršalo doslova symbolicky, alebo aj vôbec – najmä na juhu a západe krajiny. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa deficit vlahy dá pozorovať takmer na celom území Slovenska (99 percent), na väčšine pretrváva výrazné až extrémne sucho (84 percent) a na štvrtine územia je to až sucho extrémne. Prečo takáto situácia v posledných rokoch nastáva a pravidelne sa opakuje?

„Vplýva na to viacero faktorov. Prvým faktorom sú mierne zimy, kedy chýba snehová pokrývka nielen v nižších polohách, ale málo snehu býva aj na horách, pričom vplyvom teplého počasia sa sneh začne topiť už skoro na jar,“ hovorí Pavel Matejovič. „V minulosti totiž boli v stredných a vyšších horských polohách maximálne výšky snehovej pokrývky pozorované v prvej polovici jari a sneh sa tu udržal až do apríla či mája.“

Popri chýbajúcej vlahe z roztopeného snehu je druhým faktorom podľa klimatológa absencia zrážok, alebo len relatívne malé zrážkové úhrny, ktoré bývajú navyše priestorovo nerovnomerne rozložené.

Tretím faktorom je nadnormálne teplé počasie, ktoré zvyšuje výpar. V teplom polroku by pri zvýšení teploty o 1 °C malo spadnúť o 100 mm zrážok viac, no úhrny zrážok bývajú často ešte nižšie, ako je dlhodobý priemer.

„Sucho spôsobuje hlavne prevládajúce anticyklonálne počasie. Čoraz dominantnejšie sa totiž v priestore strednej Európy presadzuje v teplom polroku azorská anticyklóna, ktorej výbežok sa vysúva hlbšie smerom do európskeho kontinentu,“ vysvetľuje Matejovič. „V jej hrebeni potom vznikajú samostatné jadrá vysokého tlaku vzduchu, ktoré blokujú postup frontálnych systémov z Atlantického oceánu a vlhký vzduch k nám preto nepreniká. Klíma tak čoraz viac nadobúda charakter, ktorý je typický pre oblasť Stredomoria. Práve pre stredomorskú oblasť je typické, že tu v lete padá málo zrážok a viac ich býva v prechodných ročných obdobiach, alebo v zime. Môžeme to pozorovať aj v zmenenom režime priemerných mesačných úhrnov zrážok u nás. Kým v minulosti boli najvyššie úhrny zrážok pozorované v lete, v súčasnosti to býva v septembri.“

Podľa predpovede počasia sa na Slovensku dajú počas víkendu očakávať ďalšie zrážky, avšak opäť s veľmi premenlivou výdatnosťou. Pokiaľ ide o dlhodobú prognózu, je ešte znepokojivejšia.

„Takýto nepriaznivý vývoj sa očakáva aj v budúcnosti a krajina sa bude vysušovať. Rovnako sa budú znižovať aj zásoby podzemných vôd. Tento vývoj je dôsledkom klimatickej zmeny,“ doplnil klimatológ Pavel Matejovič.


SOBOTA 2.5.2020
Polooblačno až oblačno, na severe a východe prehánky.
Minimálna teplota: 9/4 °C
Maximálna teplota: 15/20 °C
Vietor: Z, 10-20 km/h

NEDEĽA 3.5.2020
Premenlivá oblačnosť, na mnohých miestach prehánky.
Minimálna teplota: 8/3 °C
Maximálna teplota: 13/18 °C
Vietor: SZ, 15-30 km/h

PONDELOK 4.5.2020
Slnečno.
Minimálna teplota: 6/1 °C
Maximálna teplota: 16/21 °C
Vietor: S, 15-25 km/h

UTOROK 5.5.2020
Oblačno, na väčšine územia prehánky.
Minimálna teplota: 8/3 °C
Maximálna teplota: 14/19 °C
Vietor: S, 10-20 km/h

STREDA 6.5.2020
Slnečno.
Minimálna teplota: 6/1 °C
Maximálna teplota: 16/21 °C
Vietor: S, 10-20 km/h

ŠTVRTOK 7.5.2020
Slnečno.
Minimálna teplota: 8/3 °C
Maximálna teplota: 18/23 °C
Vietor: J, 10-20 km/h

PIATOK 8.5.2020
Oblačno, Občasný dážď
Minimálna teplota: 8/6 °C
Maximálna teplota: 18/22 °C
Vietor: SZ, 15-20 km/h

Podrobnejšiu predpoveď počasia v jednotlivých regiónoch Slovenska v priebehu najbližších siedmich dní nájdete na stránke pocasie.teraz.sk