Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Veľké krištáľové srdce získali Vladimír Krčméry a Peter Mihók

Vladimír Krčméry Foto: TASR/Martin Baumann

Malé krištáľové srdiečko vďaky si prevzala Soňa Kutlíková.


Bratislava 28. novembra (TASR) - Občianske združenie Spoločnosť Ferdinanda Martinenga (SFM) udelilo dnes svoje ocenenia v rámci 17. ročníka odovzdávania Veľkého krištáľového srdca. "Ste tu v jednej spoločnej veľkej rodine, naše aktivity sú v duchu vzájomnej úcty aj úcty kresťanov k našim starším židovským bratom," povedal predseda SFM Peter Kurhajec v úvode slávnostného večera v Zrkadlovej sieni bratislavského Primaciálneho paláca. Veľké krištáľové srdce si z neho odniesli dvaja laureáti - Vladimír Krčméry "za činy duchu humanity a ľudskosti v odbore verejného zdravotníctva osobitne v zahraničných misiách" a Peter Mihók "za významný prínos do rozvoja ekonomiky Slovenska osobitne v oblasti medzinárodného obchodu".

Vladimír Krčméry sa označil za recipienta ocenenia. "Len ho preberám, 20. decembra máme večeru, členovia Tropic teamu, ktorí sa vrátia na Vianoce, tak im to všetkým pekne odovzdávam. Najviac by si to zaslúžila asi iracká posádka. Teraz máme blízko Mosulu 16-člennú poľnú vojenskú nemocnicu na čele s Dr. Dudovou, tá by to mala dostať," uviedol pre TASR medzinárodne uznávaný a rešpektovaný odborník na infektológiu a tropickú medicínu po prevzatí Veľkého krištáľového srdca. "Je to zvláštne ocenenie pre mňa, človeka, ktorý pôsobí najmä v oblasti medzinárodného biznisu, svetovej ekonomiky, lebo je to ocenenie viazané na humanitu. To je niečo, čo nám začína absentovať v našom každodennom živote," reagoval druhý laureát Peter Mihók, predseda Svetovej komorovej federácie, držiteľ štátnych vyznamenaní a ocenení Belgicka, Francúzska, Rakúska a Talianska. "Kladiem si otázku, či som tou správnou osobou, ktorá tu dnes mala stáť? Videl som tu veľa ľudí, ktorí by si to určite zaslúžili oveľa viac," dodal.

Malé krištáľové srdiečko vďaky si prevzala Soňa Kutlíková "za výnimočne humánnu a obetavú prácu terapeutky so seniormi, ktorí prežili holokaust". "Symbol, ktorý tu dostávame, nám pripomína to najdôležitejšie v našich životoch - že máme stáť jeden pri druhom a pomáhať si, že sa máme navzájom počúvať, že máme vždy odznova hľadať to, čo nás spája a liečiť to, čo nás rozdeľuje," povedala okrem iného ocenená lekárka, ktorá sa už 11 rokov stará v penzióne Ohel David o židovských seniorov.

Zlatú medailu Ferdinanda Martinenga za činy v duchu ľudskosti udelila spoločnosť Milanovi Malátkovi za obetavú pomoc priateľovi, športovcovi v ťažkých chvíľach a záchranu jeho života.

Podujatie sa nieslo v znamení rekapitulácie celého roka a činností SFM. Spomínalo sa aj na zosnulé osobnosti - Antona Srholca a Michala Kováča. Umeleckú plastiku puknutého srdca z drôtu s názvom Bolesť v srdci si prevzala manželka prvého prezidenta SR Emília Kováčová. Ako uviedol Pavol Demeš, bývalý poradca prezidenta Kováča, profesorka Kováčová vďaka svojej odvahe, vzdelanosti, rozhľadu, mala aj svoje vlastné aktivity ako prvá dáma. "Prejavila veľmi hlboké sociálne cítenie najmä vďaka pôsobeniu v Nadácii Emílie Kováčovej, ktorú založila," poznamenal na margo prvej dámy. "Týmto srdcom vzdávame hold jednému úžasnému človeku, niekomu, kto mohol mať jednoduchý pohodlný život a zamenil ho za čestnosť, držal štafetu fair play. Chceme ním vyjadriť úctu pánovi prezidentovi Kováčovi, ktorý aj keď zomrel, ale od nás neodišiel," konštatoval Peter Kurhajec, predseda SFM, ktorá pred päťdesiatimi rokmi začínala so svojimi aktivitami reflektujúcimi ľudskosť a solidaritu v spoločnosti. Emília Kováčová poďakovala za ocenenie všetkým prítomným, dobrým ľuďom, ktorí úzko spolupracovali so SFM.

"Na viacerých aktivitách, ktoré ste usporiadali, sme sa manžel i ja veľmi radi zúčastňovali. Boli sme si vedomí, čo svojimi aktivitami sledujete, ktoré ideály presadzujete - ideály, ktoré by mali byť vlastné tejto spoločnosti. Kiežby ste mali naďalej veľa síl v tejto oblasti pracovať a našli nasledovníkov medzi mladými ľuďmi, ktorí budú v presadzovaní týchto ideálov pokračovať."