Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Veľvyslanci: Útoky na zahraničnú službu škodia modernej štátnosti

Rastislav Káčer, archívne foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Pod spoločné stanovisko sa podpísali veľvyslanci Iveta Hricová, Radovan Javorčík, Rastislav Káčer, Andrea Elscheková Matisová, Peter Mišík, Michal Mlynár, Igor Slobodník a Miroslav Wlachovský.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Útoky na zahraničnú službu škodia budovaniu modernej štátnosti, vyhlásili viacerí slovenskí diplomati. V spoločnom stanovisku vyzvali politických predstaviteľov krajiny, aby konali spôsobom, ktorý neoslabuje naše postavenie, nevyvoláva pochybnosti o našej štátnej zrelosti a neponižuje Slovensko a jeho inštitúcie. Urobili tak v súvislosti s minulotýždňovou návštevou ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v Maďarsku, na ktorej ho pri rokovaniach o vakcíne Sputnik V s tamojším premiérom Viktorom Orbánom nesprevádzal zástupca slovenskej diplomacie, ale poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi (OĽANO).

"Zahraničná služba je strategickým nástrojom štátu na presadzovanie a chránenie jeho záujmov a posilňovanie jeho vonkajšieho postavenia. Naša diplomacia za tri desaťročia svojho jestvovania prešla a zvládla rôzne zložité obdobia. Konala pri tom vždy lojálne, rešpektujúc apolitickosť a dôsledne sa vyhýbajúc zasahovaniu do vnútropolitickej súťaže," podčiarkli s tým, že slovenská zahraničná služba je inštitúcia, ktorú sa podarilo budovať v kontinuite, profesionálne a bez neprimeraných, stranícky motivovaných zásahov. "Boli sme presvedčení, že sa doba, keď sme sa o aktivitách našich ústavných predstaviteľov dozvedali z médií alebo až od partnerov, skončila po roku 1998," dodali s tým, že hoci je pre veľvyslancov v aktívnej službe neštandardné a neobvyklé sa verejne vyjadrovať takýmto spôsobom, sú situácie, keď profesionálna diplomatická zdržanlivosť a diskrétnosť musia ísť bokom.

Skonštatovali, že v našich pomeroch je bezprecedentné spochybniť nezávislé a odborné inštitúcie vlastného štátu, zaútočiť na vlastnú zahraničnú službu, spochybňovať autoritu vlastného ministra zahraničných vecí, ignorovať písané a nepísané pravidlá pri výkone ústavnej funkcie toľkokrát, v takom krátkom čase a takej intenzite. "Navyše tak urobiť v hlavnom meste a v prítomnosti lídra krajiny, ktorá je silne kritizovaná pre vážne deficity v oblasti právneho štátu, je urážkou nielen slovenskej diplomacie, ale ponížením Slovenska a ohrozením jeho štátnych záujmov tým najhorším spôsobom," podotkli.

Pod spoločné stanovisko sa podpísali veľvyslanci Iveta Hricová, Radovan Javorčík, Rastislav Káčer, Andrea Elscheková Matisová, Peter Mišík, Michal Mlynár, Igor Slobodník a Miroslav Wlachovský.