Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Veľvyslanec USA ocenil advokátku Durbákovú

Na snímke vľavo veľvyslanec v USA na Slovensku Theodore Sedgwick odovzdáva cenu Woman of Courage Veľvyslanectva USA v Bratislave advokátke Vande Durbákovej pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 8. apríla 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Vanda Durbáková bojovala aj za práva sterilizovaných rómskych žien.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Veľvyslanec USA Theodore Sedgwick dnes pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov ocenil titulom Woman of Courage Veľvyslanectva USA v Bratislave advokátku Vandu Durbákovú. Durbáková zastupovala mimovládnu organizáciu Poradňa pre občianske a ľudské práva (PĽOP) so sídlom v Košiciach, ktorá sa od roku 2002 venuje ochrane ľudských práv a angažovala sa aj v kauze násilne sterilizovaných rómskych žien.

Aktivita Vandy Durbákovej a PĽOP prispeli k trom rozhodnutiam Európskeho súdu pre ľudské práva, ktoré potvrdili, že práva rómskych žien boli porušené.

Theodore Sedgwick pri odovzdávaní ceny povedal, že cena sa dostáva do správnych rúk - žene, ktorá sa postavila nielen za práva násilne sterilizovaných rómskych žien, ale spolu s PĽOP od roku 2002 dôrazne poukazuje na prípady diskriminácie Rómov na Slovensku. Veľvyslanec spomenul napríklad angažovanie sa Durbákovej a PĽOP v prípade segregáciu rómskych detí na ZŠ v Šarišských Michaľanoch. "Z týchto všetkých dôvodov jej patrí cena, ktorú jej dnes odovzdávame," uviedol Theodore Sedgwick.

Vanda Durbáková pri preberaní ocenenia zdôraznila, že motiváciou jej práce síce nie je zbieranie ocenení, no cena pre ňu i pre celý tím PĽOP je satisfakciou za viac ako desaťročné úsilie v oblasti ochrany ľudských práv. "Túto prácu robím, lebo mi záleží na tom, ako sa moja krajina správa k menšinám a svojou prácou sa snažím dosiahnuť zmenu tohto správania," vysvetlila Durbáková svoje osobné ambície v angažovaní sa za práva diskriminovaných osôb. O cene, ktorá z rúk amerického veľvyslanca prebrala, povedala, že patrí aj rómskym ženám, ktoré sa nebáli bojovať za svoje práva.

Durbáková ďalej zdôraznila, že v prípade násilných sterilizácií sa aktivity PĽOP neskončili víťazstvom na európskom súde. Podľa nej je dôležité, aby aj z hľadiska vývoja a budúcnosti prijala vláda SR komplexné opatrenia na odškodnenie všetkých obetí násilnej sterilizácie, ktoré Slovensku pomôžu sa vyrovnať s touto skúsenosťou.

Vanda Durbáková a PĽOP získali už v minulom roku za svoju činnosť v kauze násilných sterilizácií cenu Francúzskej republiky pre ľudské práva - Bratstvo-Rovnosť-Sloboda. Poradňa bola vôbec prvou slovenskou inštitúciou, ktorá v 25-ročnej histórii udeľovania ceny takúto poctu získala.

"Obe ceny vnímam ako podporu a impulz do mojej práce i práce PĽOP," povedala Durbáková.

Medzinárodnú cenu Woman of Courage každoročne udeľuje americký rezort diplomacie za odvahu tým ženám, ktoré "bojujú za sociálnu spravodlivosť, práva žien, zákonnosť" a iné oblasti ľudských práv. Nominujú ich americké ambasády po celom svete.