Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Veľvyslanectvo USA odovzdalo Ceny za ochranu ľudských práv

Na snímke veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana (vpravo) a komunitná pracovníčka Zara Kromková (vľavo), ktorej odovzdal cenu v kategórii Žena s odvahou počas slávnostného odovzdávania Cien za ochranu ľudských práv v Bratislave v utorok 12. decembra 2023. Foto: TASR - Pavol Zachar

Laureátmi sa stali komunitná pracovníčka Zara Kromková, právnička Alexandra Malangone a končiaci generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Ján Jenčo.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Veľvyslanectvo USA na Slovensku odovzdalo v utorok Ceny za ochranu ľudských práv za rok 2023. Laureátmi sa stali komunitná pracovníčka Zara Kromková, právnička Alexandra Malangone a končiaci generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Ján Jenčo.

Podľa veľvyslanca USA na Slovensku Gautama Ranu ide o významnú príležitosť, aby sme ocenili a uznali prácu všetkých, ktorí podporujú a šíria spoločné hodnoty vrátane ľudských práv, tolerancie, správy verejných záležitostí a boja proti korupcii. "Naďalej budeme dôkladne sledovať vývoj v súvislosti so zásadami právneho štátu a s bojom proti korupcii v čase, keď sa vláda snaží o zmeny v oblasti spravodlivosti. Pozorne budeme vnímať, ako vláda reaguje na neustále volanie po zlepšeniach v oblasti ľudských práv," uviedol.

Zara Kromková získala cenu Žena s odvahou za odvahu a vytrvalosť v neustálej snahe o dosiahnutie rovnakých práv pre LGBTQI+ ľudí. Ako priblížilo veľvyslanectvo, Kromková patrí k najvýraznejším tváram a hlasom transrodových ľudí na Slovensku, je spoluzakladateľkou komunitného a poradenského centra Prizma v Košiciach, aktívne pomáhala LGBTQI+ ľuďom utekajúcich pred vojnou na Ukrajine a po útoku na Tepláreň sa stala jednou z líderiek kampane za práva a bezpečnosť tejto komunity Ide nám o život.

Cenu Ochrankyňa ľudských práv udelili právničke Alexandre Malangone za jej dlhodobé úsilie o ochranu práv obetí obchodovania s ľuďmi a migrantov, ako aj o účinné vyvodenie zodpovednosti voči páchateľom zločinov spáchaných na utečencoch z Ukrajiny. Malangone pôsobí na univerzite Johns Hopkins SAIS v talianskej Bologni a spolupracuje s Ligou za ľudské práva na Slovensku. Cenu jej odovzdala vedúca sekcie styku s verejnosťou Tamara Sternberg-Greller, pretože veľvyslanec sa vylúčil z rozhodovania o tejto kandidátke, keďže jeho manželka je dobrovoľníčkou Ligy za ľudské práva a veľvyslanectvo si je vedomé akéhokoľvek skutočného alebo domnelého konfliktu záujmov.

Ján Jenčo získal Cenu Jána Kuciaka za transparentnosť. Končiaci riaditeľ SIŽP je dlhodobo aktívny v oblasti ochrany životného prostredia a vo funkcii riaditeľa pracoval na posilnení nezávislosti a efektivity inšpekcie. Cenu získal za preukázanie príkladnej integrity vo verejnej správe a odvahy prispieť k vyšetreniu korupcie po tom, ako čelil ponuke úplatku.