Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Verejná ochrankyňa práv víta zavedenie štandardov v pôrodníctve

Mária Patakyová, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Ombudsmanka tiež víta, že sa v štandardoch uvádza, že jedlo a pitie počas pôrodu by mali byť k dispozícii.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová víta zavedenie jednotných štandardov v pôrodnej starostlivosti. Tie vydalo v predchádzajúcich dňoch Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. O zmeny žiadali nielen ombudsmanka, ale aj mimovládne organizácie. Patakyová teraz za dôležité považuje to, aby boli uvedené do praxe. TASR o tom informovali z Kancelárie verejného ochrancu práv (KVOP).

Ombudsmanka v tejto súvislosti poukázala na prieskum z mája tohto roka. Vypovedal o dodržiavaní práv žien počas zdravotnej starostlivosti pri pôrodoch. Vyplynulo z neho napríklad to, že len vyše štvrtiny žien (26,81 percenta) malo pocit súkromia počas celého pobytu v nemocnici.

Zistenia tiež ukázali, že nástrih hrádze bol vykonaný až v 48 percentách prípadov. Prieskum zároveň poukázal aj na časté rutinné vykonávanie tohto zákroku a s ním spojené porušovanie práva na informovaný súhlas.

Štandardy po novom majú zlepšiť garanciu práva na súkromie ženy. Prítomnosť cudzích anonymných osôb bez súhlasu rodičky, časté striedanie personálu, nepriateľské postoje či konflikty výrazne ovplyvňujúce pôrodný dej rovnako ako nešetrné poznámky personálu, vydieranie, strašenie, ale aj nedostatok intimity a súkromia by tak mali byť minulosťou.

Podľa nových jednotných postupov bude vhodné, aby pôrodnícke zariadenia dopredu informovali o úkonoch rodičky buď na svojich webových stránkach, alebo písomnou formou prostredníctvom informácií, ktoré rodička dostane dopredu v poradni pre tehotné ženy.

Zistenia Patakyovej tiež hovorili o tom, že pandémia bola častým dôvodom neumožnenia sprevádzajúcej osoby pri pôrode. Podľa štandardov má rodička právo na prítomnosť sprevádzajúcej osoby alebo osôb počas celého priebehu pôrodu. Ich počet je však limitovaný možnosťami pracoviska.

Ombudsmanka tiež víta, že sa v štandardoch uvádza, že jedlo a pitie počas pôrodu by mali byť k dispozícii. V súčasnej dobe sa väčšina cisárskych rezov vykonáva v spinálnej anestézii. Podľa odporúčaní Európskej anestéziologickej spoločnosti nie je nevyhnutné, aby rodička počas pôrodu nepila a hladovala, dodala verejná ochrankyňa práv.