Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Verejné vypočutie kandidátov na sudcu ÚS má byť 10. septembra

Milan Vetrák, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

O post ústavného sudcu sa uchádza deväť kandidátov. Parlament má voliť dvoch kandidátov na tento post na schôdzi, ktorá sa začína 16. septembra.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Verejné vypočutie kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR sa má konať 10. septembra v historickej budove Národnej rady (NR) SR na Župnom námestí v Bratislave. TASR to povedal predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO).

O post ústavného sudcu sa uchádza deväť kandidátov. Parlament má voliť dvoch kandidátov na tento post na schôdzi, ktorá sa začína 16. septembra. Prezidentka SR Zuzana Čaputová má z nich vymenovať jedného sudcu ÚS.

Na Ústavnom súde sa uvoľnilo miesto sudcu po tom, ako sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie. Zanikla mu na konci mája. Z postu sa rozhodol odísť po medializovaných informáciách o jeho kontakte s Marianom K. Odchod z funkcie ústavného sudcu Mamojka odôvodnil úvahami o zavedení vekovej hranice pre ústavných sudcov, a tiež zdravotnými dôvodmi.

Sudcami Ústavného súdu chcú byť Stanislav Irsák, Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Robert Šorl, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Miroslav Babják a Andrea Olšovská. Viacerí z nich kandidujú na tento post opätovne.