Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Verejnosť môže podporiť slovenskú známku emisného radu Europa

Logo slovenskej pošty. Foto: TASR - Pavol Zachar

Emisný rad poštových známok so značkou Europa je vydavateľským projektom európskej asociácie poštových operátorov PostEurop.

Bratislava 16. mája (TASR) - Verejnosť môže do 9. septembra hlasovať za slovenskú známku v súťaži o najkrajšiu známku emisného radu Europa. Ide o slovenskú známku EUROPA 2024: Fauna a flóra tatranských plies. Jej ústredným motívom je hlaváč pásoplutvý, teda ryba, ktorej výskyt v Roháčskych plesách Západných Tatier súvisí s ich zarybňovaním od 19. storočia. TASR o tom informoval vedúci odboru komunikácie a marketingu Slovenskej pošty Martin Guzi.

Námet tohtoročnej známky Europa je venovaný podvodnej flóre a faune. Slovenskú poštovú známku vytvoril grafik Peter Nosáľ na základe fotografie Miroslava Pomajdíka, ktorý sa špecializuje na fotografovanie v tatranských plesách.

Jedným z najvzácnejších druhov cievnatých rastlín tatranských plies je práve glaciálny relikt ježohlava úzkolistého, ktorý sa vyskytuje len v dvoch Roháčskych plesách v Západných Tatrách a v Nižnom Žabom plese vo Vysokých Tatrách. Práve táto rastlina sa stala motívom obálky prvého dňa a nálepného listu. Na poštovú známku bola ale zámerne vybraná ryba hlaváč pásoplutvý. Nie je miestnym pôvodným živočíšnym druhom z doby ľadovej, jeho výskyt v Roháčskych Tatrách súvisí s činnosťou človeka, so zarybňovaním západotatranských plies v 19. storočí, keď tam bol introdukovaný pstruh dúhový a ako jeho prirodzená potrava práve hlaváč pásoplutvý.

"Na poštovej zámke je zachytený, ako sa kŕmi pôvodnými glaciálnymi druhmi machorastov pripomínajúcimi morské koraly, z ktorých niektoré sú viazané len na vody Tatier," poznamenal Guzi.

Emisný rad poštových známok so značkou Europa je vydavateľským projektom európskej asociácie poštových operátorov PostEurop.