Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Verhofstadt podporil užšiu obrannú spoluprácu EÚ

Guy Verhofstadt Foto: TASR/AP

Podľa neho musí byť Európska únia schopná konať nezávisle pri vojenských operáciách v zahraničí, najmä pokiaľ ide o stabilizáciu pomerov v regiónoch s ňou susediacich.

Štrasburg 13. septembra (TASR) - Európski liberáli a demokrati (ALDE) vítajú francúzsko-nemecké návrhy na užšiu spoluprácu krajín EÚ v oblasti obrany, čomu by sa mali venovať národní lídri aj na summite v Bratislave. Uviedol to v pondelok šéf skupiny ALDE v Európskom parlamente Guy Verhofstadt.

Bývalý belgický premiér vo vyhlásení pre médiá privítal plány vypracované ministrami obrany Nemecka a Francúzska zamerané na užšiu európsku spoluprácu v oblasti obrany, vrátane zriadenia nového vojenského veliteľstva a rýchlejšieho nasadenia spoločných jednotiek v zahraničných misiách.

"Ide o časovo vhodný a veľmi potrebný krok vpred. Pri brexite, rozpínavom Rusku a reálnej možnosti Donalda Trumpa stať sa prezidentom sa Európska už nemôže spoliehať na ostatných pri zaisťovaní bezpečnosti. Európska rada by teraz mala vážne diskutovať o týchto návrhoch v Bratislave a prijať ambiciózny harmonogram pre integráciu vojenských síl EÚ," uviedol Verhofstadt.

Šéf štvrtej najvplyvnejšej politickej frakcie v europarlamente zároveň zdôraznil, že iba tento francúzsko-nemecký plán nestačí a EÚ by mala zájsť ešte ďalej.

"Verím, že by sme mali byť ešte ambicióznejší. Skupina ALDE vlani prijala návrhy Európskej obrannej únie, ktorá požadovala integrovaný európsky pilier NATO založený na bojových skupinách, spoločnom a stálom vojenskom veliteľstve EÚ a jednotnom rozpočte EÚ pre vojenský výskum," konštatoval Verhofstadt.

Podľa neho musí byť Európska únia schopná konať nezávisle pri vojenských operáciách v zahraničí, najmä pokiaľ ide o stabilizáciu pomerov v regiónoch s ňou susediacich.

Verhofstadt dúfa v ukončenie rokovaní o brexite do roku 2019

Guy Verhofstadt, ktorý bol poverený viesť rokovania o brexite v mene zákonodarného zboru EÚ, dnes v Štrasburgu vyjadril nádej, že sa podarí dosiahnuť dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z únie do konca roka 2019.

"Británia by mala čo najrýchlejšie aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, aby sme mohli dokončiť tieto rokovania do roku 2019, pretože si neviem predstaviť, že by sme začali nové legislatívne obdobie bez tejto dohody," povedal bývalý belgický premiér v Štrasburgu, kde prebieha septembrové plenárne zasadnutie tejto inštitúcie.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Budúce voľby do Európskeho parlamentu sú naplánované na leto 2019. Ich výsledky dajú podobu ďalšiemu päťročnému obdobiu fungovania EÚ a novému dlhodobému finančnému rámcu (2020-2025).

Verhofstadt dnes zopakoval, že postoj Európskeho parlamentu je taký, že Británia môže zostať súčasťou jednotného európskeho trhu, ak bude rešpektovať princíp voľného pohybu občanov krajín EÚ.

"Pre Európsky parlament sú štyri slobody pohybu - voľný pohyb osôb, tovaru, kapitálu a služieb - od seba neoddeliteľné," hlavný vyjednávač EP pre brexit.

Londýn zatiaľ odmieta spresniť dátum, kedy chce aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy spresňujúci odchod niektorej krajiny z únie. Britská premiérka Theresa Mayová však viackrát naznačila, že k tomu nedôjde do konca tohto roku.

Verhofstadt rozhodnutím europarlamentu doplnil trojicu vyjednávačov inštitúcií EÚ, ktorí budú rokovať s britskou vládou o brexite. V mene Rady bude vyjednávačom taktiež Belgičan Didier Seeuws, zatiaľ čo Európsku komisiu v tomto procese zastúpi bývalý francúzsky eurokomisár Michel Barnier.