Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vernisážou otvorili výstavu fotografií STRETLI SA KVÔLI BOHU

Vernisáž výstavy STRETLI SA KVÔLI BOHU Foto: Oles Cheresko

Výstava dokumentuje významné momenty z 15 medzinárodných ekumenických koncertov Inštitútu NAPS.

Bratislava 11. mája (OTS) - V utorok 10. mája 2022 sa v rekonštruovanej šaštínskej synagóge, národnej kultúrnej pamiatke, uskutočnila vernisáž fotografií, ktoré predstavujú zahraničné i domáce osobnosti náboženského a civilného života. Vystavené portréty, ktoré zhotovili najmä Oles Cheresko a Viktor Ďuraš, zachytávajú predovšetkým predstaviteľov piatich najväčších kresťanských cirkví u nás – rímskokatolíckej, evanjelickej augsburského vyznania, gréckokatolíckej, reformovanej i pravoslávnej, ako aj židovskej náboženskej obce. Zobrazené osobnosti pochádzajú nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Izraela, Maďarska, Rakúska, Spojených štátov amerických, Sýrie, Ukrajiny či Vatikánu.

Foto: Oles Cheresko
Vernisáž výstavy STRETLI SA KVÔLI BOHU

Na vernisáži vystúpili s pozdravným slovom viaceré osobnosti. „Prvý slovenský eurokomisár, Ján Figeľ, zdôraznil význam náboženstva v celosvetovom priestore. Čestný predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí, prof. Pavel Traubner, upozornil v kontexte holokaustu na hroziace zlo nenávisti a intolerancie aj v dnešnom svete a vyjadril radosť, že môže podporovať ekumenické snaženia Inštitútu NAPS už od jeho založenia v roku 2004. Aktuálnosť a význam ekumenických aktivít NAPS zdôraznil i biskupský vikár Ordinariátu ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR, kňaz Peter Nižník,“ povedal pre médiá zakladateľ a riaditeľ Inštitútu NAPS, Peter Solej (35).


„Veľmi si vážime, že sme mohli túto výstavu, ktorá je prvým ekumenickým podujatím v historickej šaštínskej synagóge, zorganizovať spoločne s miestnymi aktivistami a finančnou podporou Národnej banky Slovenska. Ďakujem diplomatovi a fotografovi Pavlovi Demešovi, že prijal kurátorstvo nad touto výstavou a pani Alenke Heribanovej za moderovanie celého podujatia.,“ doplnil Solej. Zakladateľ NAPS s manželkou Lenkou prejavili vďaku kurátorovi a moderátorke počas podujatia aj venovaním pápežských ružencov, ktoré im osobne daroval Svätý Otec František počas jedného z ich šiestich doterajších osobných stretnutí.

Foto: Oles Cheresko
Pápež František venoval pozornosť ekumenickým aktivitám NAPS pri stretnutiach vo Vatikáne.

Vernisáž fotografií, na ktorej zazneli kresťanské i židovské spevy v podaní multižánrovej speváčky Jany Orlickej v hebrejskom, arabskom i aramejskom jazyku, vyvrcholila pietnou spomienkou na obete práve prebiehajúceho konfliktu na Ukrajine. Kým všetci prítomní zapaľovali obetné sviece, šaštínskou synagógou znela ukrajinská náboženská pieseň „Cez pole Ukrajiny išla Božia Matka“ v podaní talentovaného ukrajinského tenoristu Vasyla Alekseieva. Vernisáže sa zúčastnili aj členky Medzinárodného ženského klubu, medzi ktorými boli manželky viacerých veľvyslancov pôsobiacich na Slovensku.

Foto: Oles Cheresko
Vernisáž výstavy STRETLI SA KVÔLI BOHU

Inštitút NAPS – Naše Aktivity Pre Slovenko (www.naps.sk) založil Peter Solej v roku 2004 ako najmladší autor odbornej knihy na svete. Najvýznamnejším každoročným podujatím inštitútu je práve NAPS Medzinárodný ekumenický koncert, ktorý podporuje dialóg a toleranciu medzi národmi a stúpencami rozličných náboženských tradícií. Doterajších 15 ročníkov sa konalo na viacerých miestach Slovenska. Od roku 2014 sa uskutočňujú v priestoroch Slovenského národného divadla alebo Slovenskej filharmónie v Bratislave a ich záznam vysiela RTVS Dvojka. Realizujú sa pod záštitou popredných hierarchov piatich najväčších kresťanských cirkví a predstaviteľov židovskej náboženskej obce na Slovensku. Doteraz na nich vystúpili umelci zo Slovenska, Cypru, Česka, Jordánska, Kazachstanu, Maďarska, Rakúska, Rumunska, Ruska i Ukrajiny.

Foto: Oles Cheresko
Jubilejný X. ročník NAPS Medzinárodného ekumenického koncertu sa konal v historickej budove SND v Bratislave.

Koncerty v ich doterajšej histórii podporili viaceré osobnosti. Ich tretí ročník (2007) sa konal pod spoločnou záštitou predsedov národných parlamentov Maďarska a Slovenska. Štvrtý ročník podujatia (2008) pozdravil listom vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Juščenko. V roku 2009 adresoval účastníkom stretnutia telegram pápež Benedikt XVI. O rok neskôr sa na koncerte osobne zúčastnil vladyka Gregor III., melchitský gréckokatolícky patriarcha Antiochie a celého Východu, Alexandrie a Jeruzalema. V roku 2012 bolo podujatie zorganizované v rámci cyperského predsedníctva v Rade EÚ za účasti legáta jordánskeho princa. Deviaty ročník koncertov zorganizoval Inštitút NAPS s Gréckokatolíckou eparchiou v Košiciach ako oficiálnu akciu XVI. stretnutia biskupov východných katolíckych cirkví Európy. Jubilejný 10. ročník podujatia (2014) pozdravil telegramom aj ekumenický patriarcha Bartolomej I. Konštantinopolský. O dva roky neskôr sa koncert uskutočnil pod spoločnou záštitou prezidentov Maďarska a Slovenska Jánosa Ádera a Andreja Kisku. XIII. NAPS Medzinárodný ekumenický koncert, na ktorom sa zúčastnil aj najbližší spolupracovník pápeža Františka v oblasti ekumenizmu kardinál Kurt Koch, bol venovaný pamiatke prvého prezidenta novodobej SR Michala Kováča, čestného člena Inštitútu NAPS.