Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Veteráni protikomunistického odboja majú nárok na príplatok 1989 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tiež sa im zvýšil príplatok k dôchodku z päť na desať eur za každý mesiac obmedzenia osobnej slobody.

Bratislava 1. januára (TASR) - Veteráni protikomunistického odboja a ich príbuzní majú po novom nárok na jednorazový príplatok k dôchodku v symbolickej výške 1989 eur. Veteránom sa tiež zvýšil príplatok k dôchodku z päť na desať eur za každý mesiac obmedzenia osobnej slobody. Vyplýva to z novely zákona o príplatku k dôchodku politickým väzňom, ktorá v piatok nadobudla účinnosť. Vyplácanie príplatkov sa po novom týka aj kňazov a rehoľníkov, ktorí boli internovaní v kláštoroch počas tzv. akcií K a R.

Osoby, ktoré získajú nárok na príplatky, sa môžu obrátiť na Ústav pamäti národa (ÚPN), pričom vyplácať ich následne má Sociálna poisťovňa. Ústav eviduje a priznáva politickým väzňom postavenie veterána protikomunistického odboja. Príplatok pre príbuzných sa týka sirôt, vdov a vdovcov, ktorí prišli o svojho príbuzného v čase jeho perzekúcie. Nárok na jednorazový príplatok vo výške 1989 eur vznikne aj pozostalým osobám po veteránovi protikomunistického odboja, ktorý nezomrel počas obmedzenia na osobnej slobode.

Zdokumentované prípady podľa predkladateľky legislatívy a poslankyne Anny Andrejuvovej (OĽANO) hovoria, že mnohí sa z dôvodu perzekúcií nemohli uplatniť vo svojej profesii, pracovali na menej platených pozíciách. Ich dôchodok je následkom toho extrémne nízky. Doplnila, že 75 percent z týchto veteránov má viac ako 80 rokov.