Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vetrák pozve na výbor Žilinku, diskutovať majú o ceste do Ruska

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR – Martin Baumann

Vetrák priblížil, že témami do diskusie sú aj nedávna cesta šéfa prokuratúry do Ruskej federácie a jeho dohoda s tamojšou prokuratúrou.

Bratislava 28. januára (TASR) - Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽANO) chce čo najskôr pozvať na rokovanie výboru generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Členovia výboru s ním chcú diskutovať o viacerých aktuálnych témach i pripravovaných novelách zákonov. Vetrák uviedol, že by s ním radi diskutovali osobne a spoznali jeho názor napríklad na novelu trestného zákona či na využívanie paragrafu 363 Trestného poriadku.

"Dohodli sme sa, že pozvem generálneho prokurátora čo najskôr, aby vysvetlil témy, ktoré rezonujú v spoločnosti a sú aj predmetom záujmu členov výboru," uviedol Vetrák. Priblížil, že témami do diskusie sú aj nedávna cesta šéfa prokuratúry do Ruskej federácie a jeho dohoda s tamojšou prokuratúrou. Rovnako podľa jeho slov zaujíma poslancov názor Žilinku na reformu súdnej mapy a ďalšie pripravované zmeny.

Vetrák ozrejmil, že sa končí pripomienkové konanie k novele trestného zákona. "Novela vzbudzuje vášne, pretože sa tam rieši, povedzme 'trestanie za vyslovenie názoru', uvoľnenie trestnej politiky štátu pri držbe ľahkých drog, napríklad marihuany. Radi by sme poznali jeho názor na túto novelu," skonštatoval šéf výboru.

Dodal, že od minulého roka je prerušená aj schôdza výboru týkajúca sa rozhodovania Generálnej prokuratúry SR v citlivých kauzách, najmä v súvislosti s využívaním paragrafu 363 trestného poriadku. Aj o tom by teda poslanci vo výbore chceli ďalej diskutovať.