Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Via Iuris listom vyzvala k zodpovednému výberu kandidátov na sudcov ÚS

Ústavný súd SR, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Podľa Via Iuris je kľúčové, kto sa stane sudcom ústavného súdu, keďže pri rozhodovaní môže byť rozhodujúci aj jeden hlas sudcu.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Mimovládna organizácia Via Iuris listom vyzvala subjekty oprávnené navrhnúť kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, aby nominovali takých kandidátov, ktorí by spĺňali vysoké morálne a odborné požiadavky všeobecne uznávané v medzinárodnom spoločenstve.

Zástupcovia organizácie pripomínajú, že ústavný sudca by mal byť dôveryhodný, nestranný a s vysokou morálnou integritou, mať skúsenosti s aplikáciou ústavného práva a ochranou základných práv, ako aj zaoberať sa ústavným právom aj pred vymenovaním do funkcie.

Podľa Via Iuris je kľúčové, kto sa stane sudcom ústavného súdu, keďže pri rozhodovaní môže byť rozhodujúci aj jeden hlas sudcu. „Preto sme sa rozhodli apelovať na všetky subjekty oprávnené predkladať návrhy kandidátov na sudcu ústavného súdu. Chceme ich požiadať, aby navrhli takých kandidátov, ktorí zaručia dôveryhodnosť Ústavného súdu SR na nasledujúcich 12 rokov," uviedla Kristína Babiaková, advokátka spolupracujúca s Via Iuris.

Zmeny v procese výberu sudcov ÚS, ktoré vstúpili do platnosti vo štvrtok, sú podľa Via Iuris pozitívne. Napriek tomu pripomínajú, že v právnej úprave chýbajú ďalšie kritériá pre výkon funkcie ústavných sudcov. "Hoci existuje široká zhoda na tom, že sudca ústavného súdu musí spĺňať vysoké odborné a morálne požiadavky, do zákona a ani Ústavy SR neboli nakoniec všeobecne uznávané kritériá na výkon funkcie ústavného sudcu doplnené," uviedli.

Organizácia adresovala list poslancom parlamentu, vláde SR, predsedovi ÚS, predsedníčke Súdnej rady SR, členom Súdnej rady SR, predsedníčke Najvyššieho súdu SR, generálnemu prokurátorovi, verejnej ochrankyni práv, profesijným organizáciám právnikov, ako aj vedeckým inštitúciám pôsobiacim v oblasti práva.