Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Via Iuris spustila web na vytvorenie a podpis petície či pripomienky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Verejnosť, ktorá sa rozhodne vytvoriť podpisovú akciu, má na webe k dispozícii aj základné informácie o petícii, hromadnej pripomienke či verejnej výzve.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Organizácia Via Iuris spustila web MojaPeticia.sk, ktorý umožňuje vytvoriť alebo podpísať petíciu, hromadnú pripomienku či verejnú výzvu. TASR o tom informovala hovorkyňa Via Iuris Katarína Žitniaková.

„Uvedomili sme si, že dôležitou pomocou pre aktívnu verejnosť môže byť okrem iných našich aktivít aj vytvorenie priestoru, v ktorom nájdu možnosť realizovať sa. Naším vkladom je v tomto prípade aj garancia odbornosti, pre vytvorenie podpisovej akcie v súlade so zákonom,“ zdôvodnila výkonná riaditeľka Via Iuris Katarína Batková. Dodala, že občianske združenia, neformálne iniciatívy, bežní ľudia či rôzne profesijné komory a záujmové skupiny môžu bezplatne i pod odborným dohľadom organizácie vyjadriť svoj postoj verejne, s podporou ostatných.

Žitniaková spresnila, že verejnosť, ktorá sa rozhodne vytvoriť podpisovú akciu, má na webe k dispozícii aj základné informácie o petícii, hromadnej pripomienke či verejnej výzve. „Návštevníci tak na jednom mieste nájdu súhrn náležitostí, ktoré sú nevyhnutné na vytvorenie vybranej podpisovej akcie a jej správne podanie na úrad či obec,“ podotkla hovorkyňa.